Въпреки фекалиите: Морската вода у нас с отлично качество
Българското море не е по-рисково от това в Гърция, Турция или Италия
Публикувана: 7 Jul 2020 | 9:00

Две трети от изследваните проби с морска вода от плажовете у нас за миналата година показват отлични резултати, съобщава Нова телевизия. От цялото морско крайбрежие са взети общо 811 проби.

 

Едва 4 на сто от пробите са със задоволително качество, а за първи път от години не се наблюдават критични нива на замърсеност в нито една от тях. „В над 90% от нашите курорти те са хигиенизирани – от гледна точка на пречиствателни станции, централна или локална канализация. Не бих казал, че българското море е по-рисково от морето в Гърция, Италия или други дестинации”, заяви доц. Стоян Ханджиев.

 

Въпреки това обаче сигналите за изливане на отходни води и боклуци в морето не спират. През последните години Офицерският плаж край Варна поведе непрестижната класация за плажовете с най-мръсна вода по родното Черноморие. Причина за това стана директното изливане на отходни води в морето. В разгара на сезона по традиция лекарските кабинети по морето се препълват с пациенти с диагноза летен грип.

 

Експерти обобщават, че всяка глътка морска вода може да доведе до неприятен завършек на лятната ни почивка, затова е изключително важно да изберем сигурна дестинация за своето пътуване.

Коментари ( 0 )