Ще има ли електрически железници във Варна и Бургас?
Екологичният транспорт трябва да свърза градовете с летищата и курортните комплекси
Публикувана: 8 Jul 2020 | 9:25

 

Във Варна и Бургас ще се изграждат електрически градски железници. Екологичният транспорт ще свърза градовете с летищата и курортните комплекси. Двата най-големи черноморски града са готови с проекти и за реализирането им ще търсят държавно и европейско финансиране, пише БНТ.

 

Електрическата железница във Варна ще обслужва не само градската част, но ще осигурява и връзка с курортите и летището, като крайната точка ще е Аксаково.

 

Целта на този проект е всъщност да се осъществи транспортната връзка между новата индустриална зона, която е на територията на община Аксаково и град Варна. Разчетите на индустриалната зона са над 30 000 работни места, това е един много сериозен човекопоток, който трябва да е организиран на базата на организиран транспорт. Това заяви инж. Христо Иванов, заместник-кмет на Община Варна.

 

Тепърва ще се прави икономически анализ какъв ще е най-ефективният вариант - обикновена железница или монорелсова, на или над земята. При избора на изпълнител ще се търси най-изгодната оферта като вид и цена, добави той.

 

Разчитаме или от републиканския бюджет да се получат парите или да търсим друг източник на финансиране, като един екологичен транспорт, който да реши тези проблеми и предизвикателства, които ще бъдат свързани с новата индустриална зона", коментира още Иванов.

 

В Бургас преди 4 години са започнали проучвания за осигуряване на трасе и парцеларен план за бъдещата железница.

 

Стартираха тези процеси и ние направихме проучване за трасетата, собственост, ъгъл на завиване, отстояние от това трасе и сме готови с прогнозни стойности по отношение на изграждането на бързата жп връзка за „шатъл", коментира Димитър Николов, кмет на Община Бургас.

 

Мотрисите ще се задействат с електрически двигатели, така няма да замърсяват въздуха и ще са много по-мобилни. Ще се направи и чек пойнт бюро за регистрация на пътниците за летището от центъра на Бургас.

 

Оттам ще идва да ги взима, както е по всички големи европейски летища. Ще се чекира багажът и директно ще могат да пътуват до самия терминал на излитане с този бърз „шатъл", добави градоначалникът.

 

Предстои да се направят нови разчети за реализирането на проектите и в двата града. В тях трябва да се предвидят и пари за обезпечение на собствениците на частни имоти, през които ще преминават железопътните линии.

Коментари ( 0 )