IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
11:00 | 11 юли 2020
Обновен: 23:23 | 18 април 2024

Еврокомисар: Коронавирусът заплашва да разруши Еврозоната

ЕС ще претърпи по-дълбока рецесия от очакваната

По материала работи: Слав Велев
Еврокомисар: Коронавирусът заплашва да разруши Еврозоната

Европейският паричен съюз е заплашен от рецесия, която се задава след пандемията от коронавирус, която засегна целия свят. Това заявява европейският комисар по икономиката в ЕК Паоло Джентилони в интервю, публикувано в събота в германския вестник Die Welt, предаде БНР.

 

„Рецесията става все по-дълбока от очакваната, а разликите в икономическото развитие на страните от еврозоната стават по-значителни, отколкото се очакваше през пролетта“, каза еврокомисарят. „Тук е и мястото страните да бъдат предупредени, че рецесия, причинена от пандемията, заплашва да разруши еврозоната“, каза той.

 

Според Джентилони динамиката на новите случаи на коронавирус в САЩ също е тревожна. „Съединените щати са наш основен търговски партньор, и поради тази причина това развитие на коронаситуацията там е тревожно“, каза той.

 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен излезе с изявление, призовавайки страните от общността „да направят всичко възможно за постигане на споразумение за бюджета на срещата на върха на ЕС“ на 17-18 юли.

 

Джентилони изрази надежда, че с председателството на Германия в Съвета на ЕС, започнало на 1 юли, този проблем може да бъде решен. „Времето не чака - каза той. „ Европа се нуждае от този план, и то бързо“.

 

Според прогнозата спадът в общия БВП на страните от еврозоната през 2020 г. поради пандемията ще достигне 8,7%. Това е с един процент повече от очакваното през пролетта. Европейската комисия очаква през 2021 г. икономиката на еврозоната да се възстанови с 6,1%, което няма да е достатъчно за достигане на показателите отпреди кризата.
  

 

Коронавирусната криза ще тласне Европа в по-дълбока рецесия, отколкото първоначално се смяташе, заявиха от Европейската комисия. Все пак се очаква някои икономики да се справят по-добре от други.

 

Икономиките в еврозоната ще изпаднат в по-дълбока рецесия тази година, отколкото се смяташе първоначално, а възстановяването през 2021 г. ще бъде по-малко стабилно, според актуализирана икономическа прогноза, публикувана от Европейската комисия.

 

Преработената прогноза прогнозира, че икономиката на 19 държави, които използват еврото, ще се свие с 8,7% през 2020 г., преди да се възстанови с 6,1% през следващата година.

 

За 27-те държави, от които се състои ЕС, се очаква среден спад от 8,3% през 2020 г., преди нарастване с 5,8% през 2021 г.

 

Това означава, че 2021 г. за Европа ще бъде по-лоша, отколкото преди глобалната пандемия от COVID-19, принудила нациите по целия свят към блокиране, което драстично намали търговията.

 

През май Комисията прогнозира общ спад от 7.7% през 2020 г. и отскок от 6.3% през следващата година.

 

“Икономическото въздействие от блокирането е по-тежко, отколкото първоначално очаквахме”, заяви вицепрезидентът на Комисията Валдис Домбровскис в изявление, публикувано с актуализираните прогнози.

 

Очаква се икономиките на Франция, Италия и Испания да се свият с над 10%, преди да направят частично възстановяване през следващата година.

 

Германия – най-голямата икономика в Европа се очаква да претърпи сравнително леко свиване през тази година от 6,3%, последвано от възстановяване от 5,3% през 2021 година.

 

Холандия и Полша също могат да очакват по-малко екстремни свивания, се посочва в доклада.

 

Преработените прогнози се основават на редица „критични предположения“, включително на това да няма втора вълна от инфекции, които да предизвикат подновени мерки за блокиране.

 

Като основен риск докладът посочва безработицата, корпоративните фалити, липсата на споразумение между Обединеното кралство и ЕС и нарастващата интензивност на огнището на коронавируса в САЩ.

 

“На глобално ниво все още нарастващият процент на инфекции, особено в САЩ и развиващите се пазари, влошава глобалните перспективи и се очаква да действа като спънка за европейската икономика”, се казва в доклада, цитиран от БГНЕС.

 

Коментари

Новини Варна