IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новина на деня
11:54 | 11 юли 2020
Обновен: 21:38 | 11 април 2024

Поскъпват закуските във Варна

Бранщът е на ръба на оцеляването, ще се мъчи да се спасява с по-високи цени

По материала работи: Слав Велев
Поскъпват закуските във Варна

Закуските във Варна ще поскъпнат с до 7 % или с около 10 стотинки. Това се налага, за да оцелее браншът, съобщи Иво Бонев, дългогодишен председател на Съюза на хлебарите и пекарите във Варна, работещ в бизнеса със ситничарски изделия, предаде ВарнаУтре.

 

Той коментира, че това се налага, тъй като оборотите на варненските фурни са паднали с близо 40% спрямо летните месеци на 2019 г.

 

Някои от пекарните вече са вдигнали цените, други предстои да го направят, трети са затворили, тъй като не са успели да се справят с кризата.

 

„Това е мярка, която се прилага в краен случай, когато са изчерпани всички други възможности и икономическата логика не ни позволява да работим на загуба. Тогава прибягваме до този метод, за да оцелеем на пазара.

 

Поскъпването няма да е драстично, около 6-7% ще е скокът. Това означава около 10 стотинки. Баничката става 1,50 лв., бюрекът 1,60 лв., кифлата става от 1,10 лв. на 1,20 лв. с пълнеж, милинките от 1,20 лв. на 1,30 лв., ако са с поливка съответно 1,40 лв. Малко, но почти на всичко ще има надценка с 10 стотинки“, коментира Иво Бонев.

 

Той подчерта, че първата и основна причина за поскъпването на закуските е падането на оборотите. Втората, е въвеждането на новите прагове на минималната основна заплата и съответно вдигането на осигуровките за работещите в бранша.

 

Към допълнителните разходи на пекарите са и две нови такси за касовите апарати, които макар и еднократни, са разход за бизнеса.

 

„Най-важната причина за скока на закуските обаче, това е цената на основната ни суровина-брашното. Пшеницата поскъпна. Предстои на есен цената на брашното да скочи, като по веригата се очаква да скочи и цената на хляба.

 

Във Варна вече има няколко фалирали фирми сред колегите, които освобождават работници и помещения. 1500-2000 човека са пряко засегнати в нашия бранш за Варна, а косвено потърпевши са много повече, защото това са наши доставчици на суровини, на техника, фирми, които гравитират около нашия бранш и те търпят загуби, ако някой от нас фалира. От дълги години настояваме за по-ниско ДДС, но никой не взема под внимание исканията ни“, допълни Иво Бонев.

Коментари

Новини Варна