IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новина на деня
09:30 | 4 август 2020
Обновен: 13:33 | 22 февруари 2024

102-а са заразените в "Св. Георги". Как властите допуснаха огнището в к. к. "Чайка"?

Собственикът отказал съдействие в началото, БЧК издирва близките

По материала работи: Слав Велев
102-а са заразените в "Св. Георги". Как властите допуснаха огнището в к. к. "Чайка"?

Дом за възрастни хора във Варна се превърна в ново огнище на коронавирус у нас. Заразените в социалното заведение „Св. Георги” са общо 102-ма, а трима души са починали. Това постави въпроса спазват ли се мерките в подобни институции. От Здравната инспекция са изпратили предписание до прокуратурата, за да бъде извършена проверка по случая.


„Изолирахме болните от здравите. Решихме да не местим хората, тъй като някои от тях са трудноподвижни. За да се справим със ситуацията, ще се включат и доброволци от БЧК. През първите дни собственикът на дома не съдействаше. Подаден е сигнал до прокуратурата и му е съставен акт. Днес той съдейства и правим всичко възможно да ограничим заразата”, заяви в ефира на „Здравей, България” областният управител на Варна Стоян Пасев, цитиран от NOVA.

 

„Ситуацията в дома е динамична. На 1 и 2 август са направени тестове на всички домуващи. Болните са в различно състояние”, коментира Светлана Енева от РЗИ-Варна.

 

Тя категорично отрече слуха, че  властите са знаели за заразен лекар, който преглеждал възрастните хора. „Няма как да се случи такова нещо и да не се предприемат мерки”, поясни  Енева.

Коментари

Новини Варна