102-а са заразените в "Св. Георги". Как властите допуснаха огнището в к. к. "Чайка"?
Собственикът отказал съдействие в началото, БЧК издирва близките
Публикувана: 4 Aug 2020 | 9:30

Дом за възрастни хора във Варна се превърна в ново огнище на коронавирус у нас. Заразените в социалното заведение „Св. Георги” са общо 102-ма, а трима души са починали. Това постави въпроса спазват ли се мерките в подобни институции. От Здравната инспекция са изпратили предписание до прокуратурата, за да бъде извършена проверка по случая.


„Изолирахме болните от здравите. Решихме да не местим хората, тъй като някои от тях са трудноподвижни. За да се справим със ситуацията, ще се включат и доброволци от БЧК. През първите дни собственикът на дома не съдействаше. Подаден е сигнал до прокуратурата и му е съставен акт. Днес той съдейства и правим всичко възможно да ограничим заразата”, заяви в ефира на „Здравей, България” областният управител на Варна Стоян Пасев, цитиран от NOVA.

 

„Ситуацията в дома е динамична. На 1 и 2 август са направени тестове на всички домуващи. Болните са в различно състояние”, коментира Светлана Енева от РЗИ-Варна.

 

Тя категорично отрече слуха, че  властите са знаели за заразен лекар, който преглеждал възрастните хора. „Няма как да се случи такова нещо и да не се предприемат мерки”, поясни  Енева.

Коментари ( 0 )