IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
16:35 | 19 септември 2020
Обновен: 16:02 | 28 март 2024

Нанков обеща нова естакада и укрепване на "Трифон Зарезан" до 2021 година

Варна и Бургас имат достатъчно вода, дори ако не вали дъжд в продължение на година, според зам.-министърът на МРРБ

По материала работи: Слав Велев
Нанков обеща нова естакада и укрепване на "Трифон Зарезан" до 2021 година

В края на тази седмица, заместник -министъра на МРРБ Николай Нанков  е коментирал с кмета на Варна Иван Портних едно старо обещание, проекта за изграждане на естакада и укрепване на свлачището "Трифон Зарезан". До края на годината той стартира като са, осигурени 16 милиона лева за реализацията му. Задължително е, проектът да бъде готов до 2021 година, обеща Нанков. "Срамота е един от най- живописните пътни участъци на Варна да стои затворен заради свлачище". Той се надява, че след 7-8 месеца активно строителство, пътят отново ще бъде функциониращ. През последните думи, по негови думи, само за свлачищата по републиканската пътна мрежа са били заделени 450 милиона лева.

  

Варна и Бургас не са заплашени от воден режим, дори да няма валежи още година и половина, водата в язовир Камчия е  достатъчна, а цената на водата няма да се повишава- това каза за Радио Варна заместник- министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

 

Обемът на яз. "Камчия" е над 125 милиона кубика- над 50 милиона е полезния обем. Това е един от единадесетте язовира за питейно битово водоснабдяване държавна собственост но стопанин съответния ВиК оператор. Бургаското водно дружество е изнесло данни, че яз. "Камчия" има налични обеми които могат да осигурят непрекъснато, без каквото и да е поскъпване цената на водата, водоподаване и за бургазлии и за варненци от поне 12 месеца. Ние в момента изпълняваме проект за 100 милионен проект който включва веднъж, подмяна на водопровода "Златни пясъци", водоснабдителната система на няколко от варненските квартали и целия водопровод по така наречената деривация "Китка". Така ще се намалят водозагубите с енергоефективни помпи, евентуално бъдещо захранване от водните нужди на Варна от деривацията "Китка" за да не доведе това до повишаване на цената на водата.


Зам. министър Нанков отбеляза, че нито ВиК оператора, нито министъра на регионалното развитие, нито още по малко на околната среда и водите са субектите които могат да определят или коментират цените на водата. По думите му, има независима комисия по енергийно и водно регулиране която е ангажирана и под чийто контрол е цената на водата. Няма съмнение обаче, че ако водата се добива от деривация Китка или от карстовите извори чрез изпомпване, това ще доведе до повишаване на цените, тъй като не е гравитачна, както от яз. Камчия

 

"Чух някакви спекулации, за увеличение цената на водата във Варна ще стане 5.50 - 6.00 лева. Абсолютни спекулации. Знаем има социална поносимост, основната компонента във формирането цената на водата. Независимият регулатор, КЕВР решава. Но такова рязко, шоково поскъпване е немислимо и няма да има."

 

В края на тази седмица, заместник -министъра на МРРБ  е коментирал с кмета на Варна Иван Портних едно старо обещание, проекта за изграждане на естакада и укрепване на свлачището "Трифон Зарезан". До края на годината той стартира като са, осигурени 16 милиона лева за реализацията му. Задължително е, проектът да бъде готов до 2021 година, обеща Нанков. "Срамота е един от най- живописните пътни участъци на Варна да стои затворен заради свлачище". Той се надява, че след 7-8 месеца активно строителство, пътят отново ще бъде функциониращ. През последните думи, по негови думи, само за свлачищата по републиканската пътна мрежа са били заделени 450 милиона лева. 

Коментари

Новини Варна