IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Морски бизнес
12:46 | 31 декември 2015
Обновен: 00:14 | 24 март 2024

Търсят газ в дълбоката част на Черно море напролет

Имаме редица проучвателни сондажи, включително добивни, в плитката част

По материала работи: Борис Проданов
Търсят газ в дълбоката част на Черно море напролет

През пролетта на следващата година ще бъде извършен първият проучвателен сондаж за наличие на газ в дълбоката част на Черно море, съобщи в Хасково председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев. Той обаче отказа да се ангажира с прогнози за евентуалните очаквани количества.

 

"Споменавал съм 100 млрд. кубика, като основание за това са успешните сондажи в румънското море - само на 15 км от българската граница. В блок "Нептун" през 2012 г. бяха открити 84 млрд кубика. А блок "Нептун" е 3-4 пъти по-малък от българския блок "Хан Аспарух" като територия. Така че близостта и значителните открития в румънското Черно море ни дават надежда, че количествата в България, които ще бъдат открити, ще са значителни. Но докато не приключим с първия проучвателен сондаж, не можем да кажем нищо повече. В българското дълбоко Черно море досега не е правен нито един проучвателен сондаж. Имаме редица проучвателни сондажи, включително добивни, в плитката част. Но количествата, които добиваме оттам, са скромни. Те покриват около 10% от консумацията в страната. Тя е около 3 млрд. кубика, а 300 млн. добиваме от плитката част на Черно море. В дълбоката част, ако имаме 100 млрд. кубика, това означава, че за повече от 30 години ние ще бъдем енергийно независими. Този газ ще е с 35% по-евтин, защото толкова струва преносът от Сибир за България", обясни Добрев пред "Дарик радио".

 

Той заяви, че реформата в енергетиката е приключила на 80 процента и в НЕК вече има 100 милиона лева тарифен излишък.

Коментари

Новини Варна