IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 27°
Област Варна
11:04 | 5 юни 2019
Обновен: 03:06 | 10 април 2024

Отмениха частичното бедствено положение в село Тутраканци (СНИМКИ)

Хората могат да се върнат в домовете си

По материала работи: Пламен Янков
Отмениха частичното бедствено положение в село Тутраканци (СНИМКИ)

Снимки Мирела-Александра Захариева

 

 

Отмениха бедственото положение в провадийското село Тутраканци. Това съобщи след заседание на кризисния щаб зам.-кметът на община Провадия Анатоли Атанасов, цитиран от Дарик.

 

 

Частичното бедствено положение беше обявено вчера следобед заради преливането на язовира след интензивните валежи.  Два екипа на пожарната и хидромодул бяха изпратени на място, над стената се поставяха чували с пясък, предприе се и разширяване на преливника с помощта на багер. Хората от евакуираните имоти ще могат да се върнат в къщите си.

 

 

Взето е решение и язовирът да бъде пресушен на кота нула, като ще се търси решение за съдбата му - дали да бъде изведен от експлоатация, или да се ремонтира компрометираната язовирна стена.

 

 

Заместник-кметът обясни, че язовирът в Тутраканци е собственост на Община Провадия и е даден на концесия. През 2018 г. Общинският съвет е взел решение язовирът да бъде предоставен на държавното предприятие за стопанисване. Към този момент обаче няма решение дали ще бъде прехвърлен или ще остане собственост на Общината. По думите на Атанасов всички проверки са показали, че язовирът е в добро техническо състояние.

 

Прочетете още: Положението в Тутраканци овладяно, източиха част от язовира

Коментари

Новини Варна