Съдът удължи ареста на издирвана от Италия за две кражби и използване на чужди банкови карти
Атанаска е осъждана неколкократно у нас за сходни престъпления
Публикувана: 2 Jul 2020 | 16:04

Апелативният съд във Варна не намери основания да измени мярката за неотклонение на българска гражданка, издирвана в Италия за извършени кражби и използване на чужди платежни инструменти.

 

Според издадената от съда в италианския град Лоди Европейска заповед за арест Атанаска С. е разследвана за отнемане на портфейл с лични документи и две банкови карти, и изтегляне чрез тях на сума от 3 400 евро, както и за кражба на портфейл със 170 евро.  

 

На 4 юни Шуменският окръжен съд определи Атанаска С. да бъде задържана под стража. Мотивите са тежката наказуемост на деянията, за които искащата държава е издала заповед за задържане с цел наказателно преследване и наказуемостта им и според българското законодателство.

 

Атанаска е осъждана неколкократно у нас за сходни престъпления.  

 

Делото за екстрадицията е насрочено пред Шуменския окръжен съд за 13 юли. Тогава ще бъде разгледано и делото срещу съучастника на Атанаска – Симеон П., който също е бил задържан по искане на италианската държава. Пресслужбата на Апелативния съд припомня, че той е съдебен заседател. Мъжът е с мярка за неотклонение „домашен арест“.  

 

Днешното съдебно заседание пред въззивната инстанция бе второ по ред. В предходното - на 23 юни съдебният състав назначи съдебно-медицинска експертиза, с помощта на която да прецени дали здравословното състояние на 40-годишната жена позволява продължаване на престоя й в ареста.

 

Експертизата бе приобщена към делото, а вещото лице представи заключенията в съдебната зала. Според тях, няма данни за остро възпалително заболяване и медицински противопоказания на пребиваване в ареста.

 

Пред съда представителят на Апелативната прокуратура посочи опасността търсеното лице да извърши престъпление, предвид предходната му съдимост.

 

Защитата на Атанаска изтъкна здравословното й състояние и семейното й положение - има 3 деца, за които сега се грижи сестра й.  

 

При произнасянето си Апелативният съд се съобрази с отказа на Шуменския окръжен съд да измени първоначално определеното „задържане под стража“ и с изводите на съдебно-медицинската експертиза. Въззивният съд потвърди определената от първата инстанция мярка „задържане под стража“, за да обезпечи евентуалното предаване на жената на италианските власти.

 

Продължаването на престоя на исканото лице в ареста не би накърнило правата му с оглед насроченото след десет дни дело за екстрадиция, обоснова се съдебният състав.

 

Определението, с което Апелативен съд – Варна, отказа да измени мярката за неотклонение на издирваната от италианския съд Атанаска С., е окончателно и не подлежи на обжалване.  

 

Черно море

 

 

Коментари ( 0 )