IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Област Варна
10:17 | 3 август 2020
Обновен: 12:19 | 9 април 2024

Енергетици спасиха бедстващ щъркел

При акцията е използвана автовишка

По материала работи: Ставри Таргов
Енергетици спасиха бедстващ щъркел

Екип на ЕРП Север организира спасяването на щъркел, оплетен във въже, висящо от гнездо в опасна близост до проводниците от електроразпределителната мрежа на шуменското с. Тръница.

 

Въжето е било използвано от птицата при изграждането на гнездото. Сигналът за бедстващия щъркел е подаден от РИОСВ в община Нови пазар.

 

Спасителната акция се проведе от специалисти на дружеството с помощта на автовишка за работа на височина и при стриктно спазване на правилата за безопасност.

 

Навременната реакция на екипа предотврати евентуалното попадане на птицата под напрежение и причиняването на наранявания по крайниците й.

 

Приоритет в дейността електроразпределение на ЕРП Север е опазването на живота и здравето на хората и животните.

 

Всяка година преди прелетния сезон на птиците дружеството осъществява проекти в Североизточна България за инста-лиране на прицезащитни устройства, птицебрани и защитни платформи за гнезда, които предпазват пернатите от досег с проводниците.

 

Въпреки това по време на активния сезон на гнездене и отглеждане на поколение се случва птиците да изпаднат в опасност в обсега на съоръженията от електроразпределителната мрежа.

 

В такива случаи ЕРП Север се отзовава на сигнали за бедстващи пернати, подавани от страна на РИОСВ, Дружеството за защита на птиците, общински представители и местни жители.

 

Електроразпределителната компания апелира към гражданите за бдителност, предпазливост и задължително спазване на правилата за безопасност, когато и-вършват дейности или се намират в близост до въздушните електропроводни линии.

 

Денонощният телефон за връзка и сигнали към ЕРП Север е 0700 161 61.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна