Потвърдиха ареста на обвиняем за отвличане на дете
Деянието било извършено на 5 септември
Публикувана: 21 Sep 2020 | 14:35

Апелативният съд във Варна потвърди постановената от Окръжен съд – Търговище, мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Нежди А.

 

Той е привлечен към наказателна отговорност за отвличане на 13-годишно момче – син на жената, с която 51-годишния мъж доскоро живеел на семейни начала.

 

Деянието било извършено на 5 септември, когато обвиняемият извел детето от дома на роднини на съжителката си.
    

 

Според защитата момчето приемало обвиняемия като свой баща, тъй като живеели заедно около 10 години в търговищко село. Процесуалният представител твърди, че свободата на малолетния не е била ограничена и спрямо него не е упражнена принуда. Адвокатът представи протоколи от разпити на момчето и на друг свидетел.
    

 

Апелативната прокуратура не подкрепя по-лека мярка за неотклонение. Аргументите са поведението на Нежди А. въпросната вечер, лошите  характеристични данни и справката му за съдимост.
    

 

Апелативният съд прецени, че не може да се направи категоричен извод за истинността на изложеното от детето с оглед неговото психическо състояние. Затова съдебният състав препоръча на органите на досъдебното производство назначаване на съдебно-психиатрична експертиза, която да даде заключения за годността му като свидетел.

 

Доказателствата по делото не разколебават обоснованото предположение, че е налице отвличане. Освен това приложената характеристика, изготвена от инспектор на МВР, и данните са предходни осъждания за престъпления против личността и против собствеността установяват личност с висока степен на обществена опасност. Реална е опасността Нежди А. да извърши престъпление, смята настоящата инстанция.
    

 

Воден от тези съображения, Апелативният съд сподели извода на първата инстанция, че най-тежката мярка за процесуална принуда е адекватна, и я прие като правилна и законосъобразна.
    

 

Определението, с което въззивният съд потвърди задържането под стража на обвинения в отвличане на малолетно лице Нежди А., е окончателно.

 

Черно море

 

Коментари ( 0 )