IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
08:30 | 15 февруари 2017
Обновен: 05:27 | 19 април 2024

Започва инициативата „Аз бях жител на град Сталин“

Младежи ще събират спомени на възрастни варненци

По материала работи: Пламен Янков
Започва инициативата „Аз бях жител на град Сталин“

Инициатива „Аз бях жител на град Сталин“ обединява граждани от шест различни страни. Варна носи това име от 1949 до 1956 г. Другите градове, които ще се включат в проекта са румънският Брашов, унгарският Дунауйварош, немският Айзенхютенщадт, полският Катовице и албанският Кучова. Всички са носили името Сталин в определен период. 


„В рамките на инициативата младежи ще търсят и събират спомени за личните преживявания на възрастни варненци, живели в годините, в които градът е носил името на Сталин - подробности от всекидневния живот, документален, снимков и веществен материал“ – разказа Златка Антова, завеждащ отдел „Най-нова история“ във варненския исторически музей. 


Кампанията ще протече едновременно в шестте града през първите месеци на 2017-а. В края на годината във всеки от тях ще бъдат подредени експозиции със събраните материали. Ще има и пътуваща изложба. Предвижда се създаването на он-лайн платформа, която да обедини събраната в шестте града информация. 

 


Целта на проекта е младите хора да научат повече за тоталитарния режим, белязал Централна и Източна Европа. 


С Указ № 967 на Президиума на Великото Народно събрание от 19 декември 1949 г. град Варна е преименуван на град Сталин, в чест на 70 годишнината на Йосиф Висарионович. Предложението е дадено на 15 декември от работници от различни предприятия в града. Още на същия ден Градският народен съвет провежда извънредна сесия, на която с протокол № 6 от 15 декември 1949 г са взети две решения: град Варна да се преименува на град Сталин, а Йосиф Висарионович Сталин да бъде провъзгласен за първи почетен гражданин на преименувания град. 

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Коментари

Новини Варна