Започва инициативата „Аз бях жител на град Сталин“
Младежи ще събират спомени на възрастни варненци
Публикувана: 15 Feb 2017 | 8:30

Инициатива „Аз бях жител на град Сталин“ обединява граждани от шест различни страни. Варна носи това име от 1949 до 1956 г. Другите градове, които ще се включат в проекта са румънският Брашов, унгарският Дунауйварош, немският Айзенхютенщадт, полският Катовице и албанският Кучова. Всички са носили името Сталин в определен период. 


„В рамките на инициативата младежи ще търсят и събират спомени за личните преживявания на възрастни варненци, живели в годините, в които градът е носил името на Сталин - подробности от всекидневния живот, документален, снимков и веществен материал“ – разказа Златка Антова, завеждащ отдел „Най-нова история“ във варненския исторически музей. 


Кампанията ще протече едновременно в шестте града през първите месеци на 2017-а. В края на годината във всеки от тях ще бъдат подредени експозиции със събраните материали. Ще има и пътуваща изложба. Предвижда се създаването на он-лайн платформа, която да обедини събраната в шестте града информация. 

 


Целта на проекта е младите хора да научат повече за тоталитарния режим, белязал Централна и Източна Европа. 


С Указ № 967 на Президиума на Великото Народно събрание от 19 декември 1949 г. град Варна е преименуван на град Сталин, в чест на 70 годишнината на Йосиф Висарионович. Предложението е дадено на 15 декември от работници от различни предприятия в града. Още на същия ден Градският народен съвет провежда извънредна сесия, на която с протокол № 6 от 15 декември 1949 г са взети две решения: град Варна да се преименува на град Сталин, а Йосиф Висарионович Сталин да бъде провъзгласен за първи почетен гражданин на преименувания град. 

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Коментари ( 0 )