IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Общество
16:26 | 25 юли 2018
Обновен: 14:55 | 28 март 2024

Образователен форум насочва студенти към иновативни професии

Предприемачество, кръгова икономика, цифрови технологии, дигитален маркетинг и Киберсигурност са сред най-интересните

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Атрактивни възможности за образование на младите хора представя форум, който започна в Младежкия дом във Варна. До 27 юли образователната инициатива ще представени серия от иновативни бакалавърски и магистърски програми в областта на предприемачеството, кръговата икономика, цифровите технологии, дигиталния маркетинг и Киберсигурността.  За първа година Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ организира Дни на технологиите и иновациите.

 

Във форума ще се представят в рамките на 3 дни възможностите на 3-те факултета във ВСУ - каза проф. Валери Стоянов – зам. ректор по учебната дейност в университета. Ще бъдат показани възможностите на 3D принтирането, иновативен дизайн в строителството и след това ще бъде дадена възможност и на младите хора сами да изпробват и да конструират различни сгради, мостове и т.н. В следващите два дни останалите два факултета, международна икономика и администрация и юридически факултет ще представят също иновативни възможности в обучението. Иновации, които са включени в рамките на различни магистърски и бакалавърски програми. Посетителите ще могат да видят иновативни проекти в областтта на модния дизайн, да разберат какво представляват блокчейна и компютърното моделиране, какво е виртуална реалност, може ли да се учи дигитална криминалистика, как се използват съвременните технологии в чуждоезиковото обучение и да направят специализирани психологически тестове – допълни проф. Стоянов.

 

Архитектурни специалности са търсени и са актуални сред младите хора, отбеляза проф. Атанас Ковачев – декан на архитектурния факултет в учебното заведение. Архитектурата и строителството създават материално-пространствената среда за развитие на всички човешки дейности. Всички ние обитаваме в сгради, движим се по улици, площади, живеем. Така, че това са едни специалности, които наистина са елитни и за които има интерес –каза още проф. Ковачев.

 

Ще представим едно наше събитие, което се утвърди и вече тази година ще бъде 6-тото национално състезание за креативни умения „Варна спагети инженеринг“ – отбеляза Милена Кичекова – ръководител на Катедра „Строителство на сгради и съоръжения“.

 

Форумът ще продължи до 27 юли, а входът е свободен.

Емил Дамянов

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна