IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
15:45 | 30 август 2018
Обновен: 21:32 | 13 април 2024

До 9 години всички училища във Варна минават на едносменен режим

Това ще осигури по-добра образователна среда, обяви министърът на образованието

По материала работи: Слав Велев
До 9 години всички училища във Варна минават на едносменен режим

 

Всички училища във Варна трябва да преминат на едносменен режим на обучение до 9 години, обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той коментира, че е говорил по темата с кмета на общината Иван Портних, който го е уверил, че подобен срок е реалистичен. В момента в морската столица има общо 29 учебни заведения, които са на двусменен режим. „Преминаването на едносменен режим е важно. То осигурява по-добра образователна среда, както и възможност за целодневна организация“, заяви министър Вълчев.

 

Преди две години беше регламентиран срок до 2021 г., в който във всички общини у нас трябва да минат на едносменен режим, но образователният министър беше категоричен, че това не е реалистично. „Ще изготвим индивидуални програми с диференцирани срокове в зависимост от общината. Има няколко мерки, които ще помогнат за преминаване изцяло на едносменен режим. Това ще стане с намаляване на приема на ученици, а за някои училища с дострояване на сградата или с реорганизация на мрежата. В големите градове има училища, които са заети на половина и други, в които учат на две смени. Ще стане и с построяването на нови училища“, каза още министър Вълчев.

 

Общо в 74 български общини има учебни заведения с двусменен режим, но в половината от тях се касае само за едно училище и една сграда, където проблема е по-лесно разрешим. По думите на министър Вълчев най-тежко е положението в София, където има 111 училища на двусменен режим. В Бургас те са 30, а в Пловдив – 25.

 

През това лято в над 900 училища в България е имало ремонтни дейности, като 96 сгради са изцяло обновени по оперативна програма „Региони в растеж“. Към този момент се очаква в 50 учебни заведения ремонтите да не приключат навреме за първия учебен ден. „Навсякъде ще бъде създадена организация за стартирането на учебната година. Ще се учи в отделна част на сградата, а в редки случаи учениците ще започнат годината в съседно училище. Вероятно обаче този брой от 50 ще намалее. Опитът от предходни години показва, че колкото повече доближаваме началото на учебната година броя на тези училища намалява. Вероятно ще бъдат 30-40 училищата, в които ремонтите няма да приключат до 15 септември“, допълни Красимир Вълчев.

 

НИКОЛА ДИМИТРОВ

Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Коментари

Новини Варна