IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
18:07 | 30 август 2018
Обновен: 13:40 | 13 април 2024

Министър Вълчев: Отстраняването на директора на НИМХ е твърде неуместно

Това е мислене от една по-ранна епоха, счита той

По материала работи: Борис Проданов
Снимка dnes.bg/БТА

"Решението за освобождаването на директора на Националния институт по метеорология и хидрология в този момент е неуместно и оставя впечатление за наказателно отношение."

 

Така във Варна министърът на образованието Красимир Вълчев, който предложи Националният институт по метеорология и хидрология да премине към ведомството, коментира зарешението на ръководството на БАН, което по-рано отстрани от поста директора на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

 

"Говорих с председателя на БАН акад. Ревалски. Той също счита, че решението е неуместно в този момент. Това е решение на колективен орган, какъвто е Управителният съвет. Състои се от 27 души, което още веднъж поставя въпросите за адекватността и отговорността на сегашния модел за академично самоуправление", каза още министърът и посочи, че това е манталитет от една по-ранна епоха.

 

Според него хидро-метеорологичното обслужване е важна за държавната дейност и не може спрямо нея да се действа по този начин.

 

„Очаквам още напрежение от страна от служителите на НИМХ. Синдикалните организации дадоха ясни сигнали за това“, добави Красимир Вълчев и заяви, че въпреки всичко очаква все пак здравият разум да надделее.

 

До отстраняването на проф. Брънзов се стигна, след като институтът не можа да се разбере за финансирането с ръководството на БАН, а метеоролозите отново излязоха на протест заради недостига на пари. Предвижда се от следващата година с новия бюджетът институтът да влезе в структурата на Министерството на образованието.

 

Още по темата: До 9 години всички училища във Варна минават на едносменен режим

Коментари

Новини Варна