IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
12:23 | 21 април 2019
Обновен: 09:24 | 20 април 2024

Нова група варненски пенсионери премина обучение по киберсигурност (СНИМКИ)

Студенти-доброволци от ВСУ откликнаха на молбата на възрастните хора

По материала работи: Борис Проданов
Нова група варненски пенсионери премина обучение по киберсигурност (СНИМКИ)

В пенсионерски клуб "Детелина" в район "Владислав Варненчик" приключи обучението по киберсигурност. То беше проведено от студентите от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" Сергей и Кристина Шатрови, които следват професионално направление „Информатика и компютърни науки“ на ВСУ.

Те посветиха на възрастните хора цялото си внимание, напътстваха ги в първите им крачки в интернет. Пенсионерите бързо придобиха необходимите умения и бързо усвоиха безопасно виртуалната среда, да използват социални мрежи, да общуват с близките си чрез различните месинджъри. Усвоиха и настройките на популярните приложения.

„Можем да благодарим на ВСУ, който ни изпрати тези прекрасни свои възпитаници. Много неща научихме, Сергей и Кристина бяха изключително внимателни, показаха ни всичко необходимо. Все пак, ние сме пенсионери, нямаме уменията на младите хора, малко по-трудно е да свикнем. Но с тази помощ се справяме далеч по-добре“, обобщи Нели Василева необходимостта от подобни обучения за третата възраст.

„Имаме уверението, че на сесия на Общинския съвет ще се приеме пенсионерските клубове да имат безплатен интернет. Надяваме се това да стане в кратки срокове, защото ще е голямо улеснение за нас“, добави Нели Василева.

С телефона възрастните хора свикнаха по-бързо да работят, надяват се инициативата с обучението да продължи с умения по използването на преносими компютри, защото много от документите (вкл. от Съюза на пенсионерите и за самодейните колективи) се изискват в цифров вид и разпечатани на принтер.

„Беше ни много приятно, прекрасни ученички сте. Първоначално ни се стори трудно да ви учим на интернет, но сте съвременни хора, имате интерес и бързо свикнахте. Най-важно е да не забравяте за сигурността в интернет, да бъдете внимателни, да не обръщате внимание на измамниците, които ви искат пари“, коментира Кристина Шатрова.

„Бързо схванахте предадената от нас информация. Това беше наистина полезно, често обаче задавахте едни и същи въпроси по няколко път. Но пък това ви помогна да запаметите необходимото“, изтъкна и Сергей.

В пилотната група се включиха около 20 пенсионери от клубовете в „Кайсиева градина" и "Владиславово". Варненският свободен университет продължава обхвата на обучението по киберсигурност и разработва програми за обучение на деца и възрастни - "Кибермагьосници" и "Киберуниверситет за възрастни".

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Приключва обучението по киберсигурност за възрастни хора, проведено от студентите на ВСУ

Коментари

Новини Варна