IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Общество
12:15 | 15 май 2019
Обновен: 17:44 | 21 март 2024

Варна отново се включва в отбелязването на Световния ден на хипертонията

Медицинският пункт ще бъде разположен на пл. „Независимост“, на 17 май

По материала работи: Слав Велев
Снимка: ПЛАМЕН ГУТИНОВ, архив

Безплатни консултации в 11 града по случай Световния ден на хипертонията ще бъдат извършени на 17 май.  Във Варна мобилният медицински пункт ще бъде разположен на пл „Независимост“.

 

За 13-и пореден път в България ще бъде отбелязан Световният ден на хипертонията с национална здравна кампания. Инициативата е на Българската лига по хипертония в партньорство с Българският червен кръст, Национална пациентска организация, фондация „Национална мрежа сърце за сърце“, Асоциацията на студентите медици в България, Асоциацията на студентите фармацевти в България, Център за спешна медицинска помощ София, Лайънс клуб и др.

 

Тази година, на 17 май 2019 г., инициативата ще бъде проведена под наслов  „Качествотото на фокус при оптимален контрол на кръвно налягане“.

 

Според последните проучвания само 40 % от хората в България знаят и контролират високото си кръвно налягане. Ако повече хора имат свободен достъп до скрининг и знания, които да дадат информация за нивото на тяхното кръвно налягане, тогава ще бъде по-голямо и въздействието на ефективните мерки за оптимален контрол на хипертонията в страната. 

 

Повече от 20 000 души у нас умират всяка година поради състояния, свързани с високо кръвно налягане – като сърдечни пристъпи, инсулти и бъбречна недостатъчност. Смъртността от мозъчен инсулт в България продължава да е значително по-висока в сравнение със смъртността в Европа. У нас, от общ брой 55 366 хоспитализирани пациенти с остра мозъчносъдова болест през 2018 година почти 10% - 5 505 пациенти, са починали.

 

Основния мотив на националната здравна кампания тази година е да повиши обществената осведоменост и да събере научни доказателства, необходими за оказване на влияние върху здравната политика в България и повишаване качеството на оптимален контрол на кръвното налягане на хората.

 

На 17 май 2019 година, от 11 до 18 ч., в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Хасково, Сливен и Пазарджик на публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще се информират по проблемите на хипертонията с възможност за квалифицирани консултации за хипертоници; ще получат информационни материали с нормите на поведение при артериална хипертония; ще се измерва тегло и кръвно налягане на желаещите с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на асимптомно предсърдно мъждене в домашни условия за профилактика на мозъчен инсулт и за проследяване ефективността на лечение на пациенти с артериална хипертония и/или с риск от предсърдно мъждене.

 

17 май, петък, 11:00-18:00 ч.

 

•             София – пл. ″Света Неделя″ № 7 (до входа на МЕТРО станция Сердика)

•             София – до подлеза на хотел Плиска, бул. „Цариградско шосе“ 10В

•             Пловдив – ул. Княз Александър I Батенберг (парк между 27 и 29 номер)

•             Пазарджик – площад Съединение (до парк „Градска градина“)

•             Стара Загора – Централен парк “5-ти октомври” (до фонтаните)

•             Бургас - ул. „Александровска” (пред сградата на Общината)

•             Варна – площад „Независимост“ (пред Операта)

•             Русе - площад „Свобода”, срещу Съдебна палата

•             Плевен - площад „Възраждане”, срещу фонтаните

•             Хасково - пешеходна зона между Общински и Областен съвет (площад „Общински“ и площад „Свобода“)

•             Сливен – пред Храм Св. Димитър („Попската градина“)

•             Велико Търново - парк Марно поле

 

 

Отбелязването на Световния ден на хипертонията е глобална инициатива, ръководена от Международната асоциация по хипертония (ISH) и одобрена от Световната лига по хипертония (WHL). Българска Лига по Хипертония и партньори се присъединяват към  световната здравна кампания, за да подчертаят качеството на осведоменост, контрол и терапия на високото кръвно налягане като ключово действие, необходимо за превенция и контрол на сърдечносъдовите заболявания в България.

Коментари

Новини Варна