IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
16:01 | 16 май 2019
Обновен: 05:46 | 26 април 2024

Ще правят средно училище по информатика във Варна

Инициативата ще е съвместна между Икономическия и Техническия университет

По материала работи: Ставри Таргов
Снимки Пламен Гутинов.

Има идея във Варна да се създаде средно училище по информатика.  Така градът ще отиде още по-напред в това отношение. Това съобщи ректорът на Икономическия университет проф. Пламен Илиев на тържество за връчване на сертификати на студенти от специалностите „Информатика“ и „Бизнес информационни системи“, завършили успешно шестото издание на „IT Мастер клас“ във висшето училище. Инициативата за новото училище ще е съвместна с Техническия университет. За нея ме информира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, поясни проф. Илиев.

 

Пред студентите той каза също, че вторият му мандат като ректор приключва в края на май. И се радва, че  „IT Мастер клас“, при който студентите са се докоснали до работата на най-големите IT компании във Варна, е послание за външния свят. Връзката университет – бизнес е генерална и трябва да се поддържа постоянно, каза още ректорът.

 

Добихме повече знания и умения, запознахме се с опита на големите IT компании, което е зареждащо с оглед на това, което ни предстои, каза студентът Радослав Александров, след като получи своя сертификат.

 

Усещането от обучението е особено, защото ни помага да запознаем с най-новите технологии в сектора. Освен това ни кара да разсъждаваме като проджект мениджъри и бизнес анализатори, което е много полезно, каза студентът Ивайло Димитров.

 

Студентите, завършили шестото издание на обучението, подариха в знак на благодарност книгата „Лидерите винаги обядват последни“ на ръководителя на Центъра за изследване и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии към ИУ – Варна, Георги Зеленков.

 

Ставри Таргов

 

 

 

Коментари

Новини Варна