IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
14:26 | 22 май 2019
Обновен: 17:13 | 17 април 2024

Приемни родители се жалват, че работят само на граждански договори

Варна продължава да е първенец по приемни семейства

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Един от основните проблеми, който срещат варненските приемни семейства продължава да бъде неуредената нормативна и законова основа, на базата на която те да сключват трудови договори. Това стана ясно по време на среща на професионалните приемни семейства с представители на Община Варна и областния екип по приемна грижа в Младежкия дом в морската столица. Част от присъстващите приемни майки и бащи изразиха безпокойството си, че от 2012 година отглеждат приемни деца, но колкото и пъти да са отправяли молбите си за уреждане на този въпрос, до момента развитие няма. Професионалните родители работят на граждански договори и това на практика означава, че те не могат пълноценно да се осигуряват за стаж и пенсия.

 

Варна продължава да бъде на първо място по брой на приемни семейства, отбеляза по време на срещата администраторът на инициативата„Приеми ме 2015“  Валентин Пранджев. Призивът на екипа му е семействата, занимаващи се с тази грижа да насочат вниманието си към отглеждането на деца от 0 до 3 годишна възраст. 146 професионални приемни семейства на територията на област Варна са ангажирани в проект „Приеми ме 2015“, което я поставя на първо място в цялата страна. 15 от настанените деца са с увреждания. Приемни семейства извършват грижата отглеждане на дете на територията на девет общини – сред които Аврен, Аксаково, Белослав, Варна, Вълчи дол, Девня, Долни Чифлик, Дългопол и Провадия. Провадия, чрез създаването на областен екип по приемната грижа.  

 

„Когато започнахме да се занимаваме с тази грижа, тя едва навлизаше в страната, разказа Николета Найденова, приемен родител от 14 години. Първо бяхме доброволно приемно семейство, после – професионално. Имам две мои биологични деца. В момента гледаме 7-то си детенце. Раздялата е трудна, има тъга. Но аз вярвам, че детенцето отива на по-хубаво място, че е желано, обичано, очаквано.  Поставям се на мястото на осиновителите и си представям как го посрещат, какво е нетърпението им. Най-малкото бебе, което сме гледали е било на десет дни, взехме го от Родилния дом. Това е идеята на приемното семейство – да не остават деца в институциите. При нас грижата е индивидуална, гледаш го като собствено. При всяко изплакване, всяко дихание, ти ставаш и се грижиш за него. Най-голямото дете, което сме приемали е на 2,5 година. Най-дълго дете е оставало при нас 4 години. Бих казала на семействата, които искат да станат приемни родители, но още се колебаят – да не се страхуват. Приемната грижа е колективна, работим с екип от рехабилитатори, институции. Ако имат любов в повече, нека я дадат! Повярвайте ми, има деца, които имат спешна нужда от любов. Бях свидетел на дете, гледано преди мен в дом – нямаше никакъв живец в очите – те бяха тъжни и празни, без емоция. Има нужда от приемни родители.

 

Има семейства, които оставят децата си поради бедност. Но ние работим с биологичните родители. Благодарение на екипна работа, много от майките приемат децата си отново. Ние сме помогнали на майка, която върна детето си и го отгледа. Той вече е тийнейджър. Ще бъда малко строга в посланието си към жените, които изоставят децата си –

 

АКО НЯМАТЕ ЛЮБОВ, ВРЕМЕ И ОТДАДЕНОСТ, ПО-ДОБРЕ НЕ ГИ ПРАВЕТЕ!“,

 

допълни сърцатата дама.

 

Утвърдените професионални приемни семейства на територията на община Варна са 51 с настанени в тях 41 деца, от които 10 с увреждания. Данните показват още, че общият брой деца ползвали услугата „Приемна грижа" през минавалата година в областта е 197, като в община Варна са 101, от които с увреждания – 11. 133 малчугани са получили съпътстващи социални услуги, а осиновените деца в България и чужбина са 56.

За периода 01 януари 2018 г.  -  31 януари2019 г. са подадени 31 заявления от кандидати за приемни семейства. От тях утвърдени са 24, а от 5-ти февруари започва базово обучение на други трима от кандидатите. От началото на годината има увеличение и на възнагражденията на приемните родители с 10% - т.е. за 1 дете се получава 150% от минималната работна заплата, определена за страната, или 840 лв., за 2 деца - 896 лв. и за 3 деца -  952 лв. От бюджета на проекта се изплаща и месечна помощ в размер на около 300 лева. За деца с ТЕЛК, има допълнителна месечна добавка.

 

Проектът „Приеми ме" се реализира на територията на община Варна от 2015 година, като целта му е да предоставя алтернативна форма за отглеждане на деца, изпаднали в социален риск и изолация в семейна среда. Приоритет е настаняването на деца до 3-годишна възраст и на деца с увреждания, както и повишаване на качеството на приемната грижа.

 

Социалните услуги, които ползват децата, настанени в приемни семейства, са Център за обществена подкрепа – ползват психологическо консултиране и подкрепа, Общностен център за деца и семейства – ранна интервенция за подкрепа на деца с риск от развитие на увреждания или с увреждания, Център за социална рехабилитация и интеграция и Ранна интервенция за деца с увреждания към Фондация „ Карин дом“, Дневен център за деца и младежи с умствена изостаналост „Св. Й. Златоуст“ – комплексни услуги за деца с увреждания, Специализирано училище за ученици с нарушено зрение  „Проф. д-р Ив. Шишманов“ Варна.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

134-та годишнина отпразнува ОУ „Кап. Петко войвода“ на Галата

Коментари

Новини Варна