IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избрано
13:11 | 13 септември 2019
Обновен: 19:49 | 23 април 2024

Огнеборците във Варна почетоха генерал и бивш кмeт (СНИМКИ)

Припомниха за емблематични моменти в своята история

По материала работи: Пламен Янков
Огнеборците във Варна почетоха генерал и бивш кмeт (СНИМКИ)

Служители на Регионална Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Варна, почетоха паметта на първия кмет на града след Освобождението Велико Христов и генерал Илия Дончев, поднасяйки цветя на паметните им плочи в центъра на града. Поводът е 141-годишнина от създаването на пожарната служба във Варна.


С поднасяне на цветя служителите на Регионална Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Варна почетоха паметта на първия кмет на Варна след Освобождението Велико Христов и генерал Илия Дончев. Поводът е 141-години от създаването на пожарната служба във Варна. Генерал Дончев е бил началник на Централното управление на противопожарната охрана при МВР и изиграва важна роля в гасенето на танкера „Ерма“ през 1977 година, който е можело да се взриви и да унищожи града. През 1878 година по инициатива на Велико Христов и с решение на Общинския съвет са назначени четирима щатни пожарникари, които на практика оформят първата команда в морската ни столица. Професионалния празник на пожарникарите е на 14 септември.


"Този ден, 14 септември, Българската православна църква почита Кръстовден, един светъл християнски празник. Това е препратка, че във всяко едно начинание ни помагат висши сили", заяви директорът на РДПБЗН Комисар Тихомир Тотев директор на .
 

На 14 септември 1905 година е открит Първият пожарникарски събор в София, на който се решава тази дата да се чества като празник на огнеборците.
 

Радослава Христова
 

Снимки Пламен Гутинов



 

 

Коментари

Новини Варна