В МУ - Варна, oбучават зъболекари със симулатори (СНИМКИ)
Новооборудваните зали са единствени по рода си у нас
Публикувана: 19 Sep 2019 | 14:25

Две модерни зали за симулационно обучение на студенти и специализанти по дентална медицина е най-новата придобивка на Факултета по дентална медицина в МУ – Варна.

 

Те бяха тържествено открити с официална церемония и водосвет в присъствието на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, областния управител Стоян Пасев, кмета на Варна Иван Портних, председателя на УС на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков, ректора на университета, декана на факултета, професори, дентални специалисти и гости.

 

Залите са оборудвани с 50 модерни дентални симулатора. „Високотехнологичната апаратура е в съзвучие с най-високите европейски и световни стандарти за този вид обучение. Симулационните апарати са възможно най-близо до една реална клинична ситуация“, каза по време на откриването деканът на факултета проф. Стефан Пеев, като уточни, че инвестицията е със средства на университета и е на стойност над 2 млн. лв.

 

Новооборудваните симулационни зали са единствени по рода си у нас. Те са оборудвани и с интраорални дигитални скенери и студентите още в предклиничното си обучение ще бъдат обучени в методите на дигиталната дентална медицина. С помощта на САD-система се контролира и оценява работата на всеки студент.

 

МАРИАНА СТОЙКОВА

Снимки: ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари ( 0 )