IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
14:47 | 17 октомври 2019
Обновен: 13:22 | 25 април 2024

Топексперт: Ракът на простатата взема епидемични размери

Лекари от различни специалности готвят правила за лечение на форум край Варна

По материала работи: Ставри Таргов
У нас основният проблем е свързан с липсата на организиран скрининг, какъвто отдавна има в другите страни от ЕС, каза доц. д-р Димитър Калев, председател на организационния комитет на форума(с микрофона). Снимка авторът

Ракът на простатната жлеза придобива епидемичен характер. Това съобщи проф. д-р Чавдар Славов, началник на клиниката по урология в болница „Царица Йонна – ИСУЛ“ и един от водещите експерти от световна величина в тази област. Той участва в X юбилейна научна конференция МОРЕ 2019, която се провежда в курорта Златни пясъци.

 

През м.г. болните с диагноза карцином на простатата у нас са били 6 000, а 3 000 от тях са новооткрити. 1 042-ма са починали. Хубавото е, че медицината напредна много и голяма част от пациентите могат да се оперират и в напреднал стадий,  посочи проф. Славов. Дойдохме във Варна, за да изготвим правила за клинично поведение, които са в унисон със световните тенденции. Това ще е добра прелюдия към ноември, който е обявен от СЗО за месец за борба с рака на простатата, добави той.

 

Лъчелечението е един от трите основни методи за терапия на заболяването. Добрата новина е, че можем вече чрез радиохирургията да лекуваме и разсейки в белите дробове, малкия таз, корема и други органи, каза проф. Татяна Хаджиева, лъчетерапевт.

 

Заболяемостта у нас е 40 на 100 000 души, което е с 14% по-малко от средния показател за Европа. Проблемът е, че при нас карциномът на простатата бележи ежегоден ръст от 4 до 9%, висока остава и смъртността. Това каза доц. д-р Димитър Калев, председател на организационния комитет на форума.

 

Той посочи, че у нас основният проблем е свързан с липсата на организиран скрининг, какъвто отдавна има в другите страни от ЕС. Няма и добра организация на отделните етапи на онкологичната помощ при вече поставена диагноза, което прави пътя за лечение на пациента доста труден и увеличава смъртността. Всеки мъж на възраст от 45 г. до 74 г. трябва си прави всяка година туморен маркер. Изследването се поема от Здравната каса.

 

Обикновено обаче то трябва да се поиска от личния доктор, а не всички пациенти имат здравната култура да го направят, каза още доц. Калев. Варна разполага с отлични възможности за диагностика и лечение на заболяването в МБАЛ „Света Анна“ и УМБАЛ „Света Марина“. В университетската болница от няколко месеца се прилага и ново нуклеярно изследване на ПЕТ скенер с галий 68, което дава възможно най-точната информация за стадия на развитие на тумора, добави доц. Калев.     

 

Водеща тема на научната програма на форума е ракът на простатната жлеза и най-съвременните методи за неговата превенция, диагностика и лечение.

 

Върху този документ цяла година преди това работи експертен борд от 24 хабилитирани специалисти от всички онкологични центрове в страната. Изработеният от тях национален консенсус ще бъде дискутиран и приет на конференция МОРЕ 2019, за да стане най-съвременен и актуален наръчник за българските лекари-онколози.

 

Сред участниците във форума са също проф. д-р Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество, проф. д-р Соня Сергиева (нуклеарен медик), доц. Милка Георгиева, д-р Веселина Колева и други.

 

Досегашните 9 конференции учредиха 16 експертни борда с най-авторитетни български онколози от 15 медицински специалности, съставиха и публикуваха 16 клинични ръководства за ракови болести и 10 учебни книги за продължаващо медицинско обучение по онкология, публикуваха една научна монография, номинираха и наградиха 6 български лекари с принос в националната клинична онкология.
 

Ставри Стефанов

 

Коментари

Новини Варна