IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
13:24 | 22 ноември 2019
Обновен: 01:29 | 19 април 2024

Обсъждат поставянето на „антитерористични колчета“ по спирките във Варна

Това бе едно от предложенията, разгледани на Комисията по пътна безопасност

По материала работи: manager
Снимка Пламен Гутинов (архив)

Да се сложат колчета за обезопасяване на спирките във Варна. Това е едно от предложенията, които бяха разгледани на първото заседание, след изборите, на Комисията по пътна безопасност към община Варна. Поводът за идеята е трагичния случай от началото на месеца, при който кола се вряза в автобусната спирка „Тракия“ и рани четирима души, сред тях и 14-годишно момиче, което е в медикаментозна кома.

 

По този повод са постъпили предложения в комисията за пътна безопасност към общината да се изградят „антитерористични колчета“ за спирките в целия град.

 

Според Тодор Иванов – заместник-кмет на Варна и председател на комисията до момента такава практика във Варна не е имало „до момента не са изграждани такива, но в други градове има. В София също на няколко места има изградени такива съоръжения на спирки на градския транспорт, но ми направи впечатление, че са в по-отдалечените квартали.“

 

На комисията беше коментирано, че разстоянието между колчетата трябва да бъдат достатъчно широко, за да могат да минават инвалидни колички, но и да няма възможност да навлезе автомобил. Друг проблем за поставянето им е, че булевардите са изградени с европейски средства и все още са в гаранция.

 

Мнения за и против имаше от гражданите, които участваха в комисията. Те изказаха притеснения, че колчетата може да затруднят качването в автобусите на майки с колички, инвалиди и на трудно подвижни граждани.

 

А според някои от присъстващите варненци поставянето им е прекалено скъпо, защото колчетата, които наистина могат да спират коли струват много и тези средства могат да бъдат похарчени за други неща, които ще спасят повече хора.

 

Тодор Иванов, коментира още, че е важно колчетата да се впишат и естетически в градската среда.

 

Обсъждането на предложението продължава.

 

Александър Йорданов

 

Коментари

Новини Варна