IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
16:11 | 11 декември 2019
Обновен: 22:29 | 22 април 2024

Във Варна акция „Жълти стотинки“ събира средства за болница в неделя

Тази година организаторите са избрали да помогнат на детското отделение при "МБАЛ - Хасково"

По материала работи: Слав Велев
Във Варна акция „Жълти стотинки“ събира средства за болница в неделя

Събираме жълти стотинки за благородна кауза във Варна в неделя.  Едноименната благотворителна акция цели да набере средства за подпомагане на болнично заведение.  Всеки желаещ да се включи в заключителната част на инициативата за тази година може да го направи в часовете от 10 до 20 в пункт, разположен в голям търговски център в града.

 

Тази година организаторите са избрали да помогнат на детското отделение при "МБАЛ - Хасково", което се нуждае от закупуването на медицинска апаратура, болнично обзавеждане и ремонт. В първото полугодие вече е предадена една част от дарението.

 

Специалното на тази  акция е, че се прави от деца за деца.  Идеята е вдъхновена от едноименната френска кампания на Бернадет Ширак, а за 30 години кампанията се е превърнала в истински празник на детето във Франция. Чрез събирането на монети там се строят големи болници, разказа Йоанна Йорданова, координатор на кампанията във Варна, в студиото на сутрешния блок на „Черно море“.

 

„Кампанията има своя възпитателен характер, у малчуганите се формират конкретни навици и добродетели, те се учат на състрадание, човечност и доброта.  Тази инициатива им дава и други ценни житейски насоки, те изграждат осъзнато отношение към парите, разбират защо е хубаво да се спестява и как техните спестявания могат да направят други хора щастливи“, каза още Йорданова. 

 

Кампанията стартира през 2008 г. със събрани 4100 лв. Всяка година натрупаните средства се увеличават, като през миналата година достигнаха 62 876,09 лв. С тях за клиниката по неонатология към УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” в Стара Загора бяха закупени два съвременни интензивни кувьоза и два комплекта тръби за апаратите за изкуствена вентилация, а за клиниката по детска хирургия - кувьоз, ехограф в окомплектовка с микроконвексен трансдюсер, интраоперативен трансдюсер и линеен трансдюсер, дигитален видеопринтер и перфузор.

 

За финалната акция в неделя са подготвени и много изненади. Всеки дарител ще получи грамота с името си, ще има и работилнички за малчуганите.

 

Черно море

 

Повече по темата вижте във видеото:

 

Коментари

Новини Варна