IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
11:41 | 19 декември 2019
Обновен: 15:59 | 21 март 2024

Такса „Смет“ във Варна остава непроменена и през 2020 г.

С 31,5 млн. лв. ще се чисти морската столица догодина

По материала работи: Борис Проданов
Такса „Смет“ във Варна остава непроменена и през 2020 г.

Постоянната комисия "Благоустройство и комунални дейности" към Общински съвет – Варна, запази размера на таксите за битови отпадъци в морската столица и през 2020 г. Финансист №1 на общината Стефка Господинова съобщи пред съветниците, че План-сметка за дейност „Чистота“ е така балансирана, че да няма увеличаване на данъчната тежест за варненци.

 

Окончателните й параметри ще станат ясни след формиране на преходните остатъци от 2019 г. и с гласуването на Бюджет 2020 на община Варна, посочи още тя. Очаква се преизпълнение на приходната част, а в някои разходи е възможно намаление. Предвижда се догодина общините да плащат по 69 лв./т, вместо досегашните 95 лв./т, което също ще се отрази върху план-сметка „Чистота“, коментира още Стефка Господинова. Както евентуално и спестяване на суми за зимно поддържане на улиците.

 

Според заложените параметри очакваните приходи и разходи в дейност „Чистота“ са 31,5 млн. лв, като 29 млн. лв. от приходите ще постъпят именно от такса „Смет“, което е 1 млн. лв. повече от 2019 г.. План-сметката предвижда за сметосъбиране и сметоизвозване да бъдат отделени над 9 млн. лв. За обезвреждане и депониране на битовите отпадъци в завода край с. Езерово и за депото край с. Въглен са предвидени 11,7 млн. лв., а 8 млн. лв. ще бъдат отделени за събиране и извозване на отпадъците.

 

Ръчното и механично почистване и миене на улици, булеварди и междублокови пространства ще струва 6,1 млн. лв. 1,2 млн. лв. ще бъдат отделени за поддържане и почистване на уличната мрежа през зимата. Общо за хигиената на обществени места излиза над 10,7 млн. лв., като в тази сума е включена и Морската градина. 

 

Фирмите по чистотата ще сменят до 750 от съдовете за събиране на смет. Председателят на ОбС – Варна, Тодор Балабанов посочи, че се мисли в посока изграждане и на подземни зони за събиране на отпадъци. С близо 400 000 лв. ще се изградят джобове за контейнери по улиците в града. 

 

Борис Проданов

 

Прочетете още: Минималната заплата става 610 лв. от 1 януари

Коментари

Новини Варна