Продължава обновяването на автопарка на „Бърза помощ“ във Варна
Пристигна нова линейка, очаква се още една
Публикувана: 13 Feb 2020 | 10:45

Центърът за спешна медицинска помощ (ЦСМП )   във Варна получи още 1 нова линейка в началото на годината, съобщи за Медийна група „Черно море“ директорът д-р Мая Рашева. Реанимобилът е с пълно медицинско оборудване.

 

До края на 2020-а очакваме още 1, изрази надежда д-р Рашева. Новите линейки, които са френско производство, улесняват работата на екипите ни в стремежа да достигат по-бързо до нуждаещите се пациенти, добави тя.

 

През м.г. ЦСМП – Варна, получи 6 нови реанимобила,  включително и с висока проходимост, които бяха разпределени във филиалите на центъра в областта.

 

До 2021 г. автопаркът ни ще е обновен на 100%. Такива са уверенията от Министерството на здравеопазването(МЗ), каза още д-р Рашева. Новите коли са по линия на проекта за модернизиране на спешната помощ у нас.

 

По негова линия от декември 2018 г. до днес в страната са закупени 162 линейки, които вече са доставени на всички 27 ЦСМП, съобщиха от МЗ.

 

В България изискването за правилно функциониране на спешната система е санитарните автомобили да отговарят на броя на екипите + 30% резерв на линейки. У нас работят 392 спешни екипа(във Варненска област те са 22). Това означава, че са необходими 510 линейки. Към днешна дата за отзоваване на спешни сигнали медиците използват 653 линейки или 143 повече от необходимите за обезпечаване на системата.

 

Превозните средства, доставени преди 2007 г., са 147. Те се използват като резервни и поетапно подлежат на спиране от движение. Това се случва с оглед закупуването на новите линейки, осигурени в изпълнение на големия инвестиционен проект за модернизация на системата на спешната помощ с общ бюджет 163 987 815.62 лв. и с краен срок за изпълнение 23.10.2021 г.

 

В неговите рамки освен осигуряване на 400 нови линейки ще бъдат модернизирани всички 27 центъра за спешна медицинска помощ и 176 филиала към тях, както и 34 спешни отделения на лечебни заведения.

 

От тях за 84 обекта се предвижда да бъде извършено изцяло ново строителството. С европейски средства по проекта ще бъдат осигурени и специализирано медицинско оборудване и обзавеждане за всички обекти от системата на спешна медицинска помощ, съобщиха още от МЗ.

 

Ставри Таргов

 

Коментари ( 0 )