IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
11:48 | 13 февруари 2020
Обновен: 00:19 | 24 април 2024

Продължава възстановяването на взривения блок 302 във „Владиславово“

Изградени са фасадните стени, монтирани са дограми

По материала работи: Слав Велев
Продължава възстановяването на взривения блок 302 във „Владиславово“

Продължава възстановяването на пострадалия от взрива блок 302, вече са изградени фасадните стени, които бяха напълно избити от ударната вълна.  Това каза кметът на район „Владислав Варненчик“  Николай Костадинов.

 

Още от самото начало администрацията на районното кметство е ангажирана със случая, освен възстановеното водоподаване и електричество вече са монтирани дограми, поставена е външна врата, а на следващ етап предстои и изграждането на вътрешните преградни зидове на етажа на експлозията, каза Костадинов.  Той отправи благодарности и признателност към всички фирми, представители на  бизнеса в района,  които бързо и адекватно са се включили в ремонтните дейности, както и на всички хора, които са помогнали със средства, труд и бяла техника.

 

Много варненци се отзоваха и направиха дарения на вещи от първа необходимост за възстановяването на нормалния начин на живот на пострадалите семейства.  Тези постъпки в днешно време граничат с героизъм в дни, когато разходването на непредвидени средства е предизвикателство, но варненци доказаха, че са склонни да помагат, каза още Костадинов.

 

По думите му повечето от обитателите на жилищата са се върнали по домовете си. Той изрази предположение, че въпреки ограничителната заповед, собствениците на апартаментите от опасната пристройка също вече са влезли вкъщи.

 

Тази пристройка е некачествено направена, макар че е с разрешение за строеж, не е изпълнила проекта  и не е въведена в експлоатация, а хората се връщат у дома напълно на тяхна отговорност. Няма промяна на състоянието й преди и след взрива, а собствениците са запознати с рисковете много преди инцидента, посочи кметът на район „Владислав Варненчик“.

 

Това, което ги посъветвахме, е да направят Общо събрание, защото именно етажната собственост трябва да реши и да избере някой, който да обследва пристройката и да им даде заключение,  което да бъде адекватно на действителността. Хората не трябва да живеят в страх през следващите години, категоричен е Костадинов.

 

Община Варна вече има приет бюджет и ние работим по въпроса да поискаме финансиране от Общинския съвет за възстановяването на сградата, а хората винаги могат да разчитат на нас, каза Костадинов. По думите му обаче има неща, които трябва да си ги свършат те, и е тяхна отговорността за действията им по промяна конструкцията на сградата в годините назад.

 

 

ЕЛИСАВЕТА ИЛИЕВА

 

Снимка: ПЛАМЕН ГУТИНОВ, архив.

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна