Пенсионери във „Владиславово“ празнуват Трифон Зарезан (СНИМКИ)
С песни, танци и много настроение жители на варненския квартал отбелязаха празника на виното и лозята
Публикувана: 14 Feb 2020 | 13:39

С песни, танци и много настроение пенсионери от варненския квартал „Владисловово“ отпразнуваха празника на виното и лозята Трифон Зарезан. Клуб „Детелина“ в района бе изпълнен с ведри и усмихнати дами и господа, събрали се да отбележат заедно празника.

 

 

„Всяка година празнуваме всички национални празници, спазваме българските традиции и днес празнуваме българския празник Трифон Зарезан. Пред клуба има асма, която ще зарежем, ще я полеем с вино и ще пеем песни както винаги!“ Това каза за медийна група "Черно море", минути преди началото на сценичната част, Нели Василева – районен председател към съюза на пенсионерите - 2004.

 

„Събрали сме се да почетем един много тачен народен празник. Свети Трифон е един от най-славните светци – лечители. Нека донесе здраве, късмет и благоденствие във всеки дом“, обърна се към присъстващите организаторът на клуба.  

 

Сред гостите на тържеството бяха Николай Костадинов – кмет на района и общинските съветници Марица Гърдева и Николай Георгиев, които, по стар български обичай, бяха посрещнати от домакините  с погача и сол. 

 

 

След ритуалното зарязване на асмата в двора на клуба, веселието продължи с песни и кръшни български хора.

 

По време на празника бяха отличени и най-добрите винари в района. За призьор бе отличен Иван Тодоров, който получи грамота, лично връчена му от кмета на района. А най-доброто бяло вино се оказа собственост на дама – Мария Тодорова.

Текст и снимки Мариана Стойкова

 

Коментари ( 0 )