Председателят на БЧК Христо Григоров: Отношенията доброволец – работодател трябва да се регламентират
Не може да се уволняват хора заради участие в спасителни акции
Публикувана: 26 Feb 2020 | 13:30

Отношенията доброволец-работодател трябва да се регламентират. Не може да се уволняват хора заради участие в спасителни акции.

 

Това съобщи във Варна председателят на БЧК Христо Григоров. Той дойде в морската столица за участие в отчетното събрание на областната червенокръстка организация.

 

По време на бедствието в кв. „Аспарухово“ във Варна при мен доброволец, който плачейки ми разказа, че е бил уволнен заради самоотлъчка, след като 2 дни ринал кал.

 

В подобна ситуация са и 600 доброволци в планинската спасителна служба, които рискуват всеки ден живота си. Те също имат проблеми с работодателите си. Крайно време е тези взаимоотношения да се регулират в един нормален закон за доброволчеството, призова Григоров.

 

В Европа има държави, които поемат дори застраховката на хората, поставили се в услуга на нуждаещите се, добави той. В момента само доброволците към общините имат определена нормативна защита, посочи шефът на БЧК.

 

Той каза също, че Националният съвет на червенокръстката организация дава отлична оценка за работата на БЧК – Варна, през 2019 г. Истинската оценка обаче може да се очаква само от българския народ.

 

Григоров добави, че до седмица ще станат ясни указанията, които ще спазва БЧК, за противодействие срещу новия коронавирус. Когато става дума за глобална заплаха, решенията се взимат на централно ниво.

 

Разполагаме с над 200 млн. доброволци по света, у нас са над 20 000, като за щастие повечето от тях са обучени за адекватни действие при бедствия, аварии и катастрофи, каза още Христо Григоров.   

 

Ставри Таргов
 

Коментари ( 0 )