IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
08:43 | 27 февруари 2020
Обновен: 21:50 | 10 април 2024

20 български ученици, евакуирани от Италия, кацнаха във Варна

Няма потвърден случай на коронавируса у нас

По материала работи: Пламен Янков
20 български ученици, евакуирани от Италия, кацнаха във Варна


Всички 20-има ученици и четирима учители, които се връщат от Италия в България с правителствения самолет заради заплахата от коронавируса, ще останат под домашна карантина за 14 дни, съобщава Нова. Няма да бъдат хоспитализирани, тъй като не проявяват каквито и да било симптоми на болестта. Това каза за NOVA началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) в Добрич Жоро Тошков минути преди децата да кацнат на летището във Варна.

 

Тошков съобщи още, че е разговарял с учениците преди да излетят от Ботуша и всички те, както и родителите им в България, били спокойни.

 

Спешната евакуация на учениците от Професионалната земеделска гимназия в Каварна с правителствения "Еърбъс" се извърши по разпореждане на премиера Бойко Борисов. В сряда той нареди самолетът да излети към Италия със специално екипирани медицински екипи на борда и да кацне в морската ни столица, така че децата максимално бързо да се приберат по домовете си. Учениците, които са на различна възраст и от различни класове, били на Ботуша по програма "Еразъм". Живеели във ферма и не са имали контакт с много хора.

 

Правителственият самолет излетя от София към 22 ч. в сряда. Пилотите бяха изолирани в кабината.

 

"Самолетът кацна на летището във Варна около 03:00 ч. българско време, а групата бе придружавана от полк. доц. Димо Димов, началник на Катедра „Медицина на бедствените ситуации” към ВМА", казват от ВМА.

 

"По време на полета нито един от пътниците не е проявил болестна симптоматика. При направените прегледи след пристигане на българска земя също не са констатирани проблеми – и децата, и преподавателите им са в добро здравословно състояние. На всички са дадени допълнителни указания и е препоръчано да си останат вкъщи, докато премине карантинният период от 14 дни", се казва още в съобщението.

 

Във Военно медицинска академия са приети 14 лица със съмнения за коронавирус. Четирима от тях са чужди граждани – японец, египтянин, португалец и италианец. Те са с проявена клинична картина, един от тях е с пневмония, очаква се да излязат резултатите. Това съобщи на редовния брифинг на кризисния щаб и началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.


В България няма потвърден случай на новия коронавирус COVID-19. По отношение на акцията по прибирането на 22 деца от ферма близо да Милано по ученически обмен и четиримата им ръководители Мутафчийски обясни, че те вече са на българска земя и са здрави. „Под строга организация с правителствения самолет децата са прибрани. Те бяха придружени от екип от ВМА и секретаря на кризисния щаб. Той е извършил скрининг на децата, а екипът е снабден с предпазни средства. Няма нито едно дете с температура.

 

При пристигането си те бяха поети от здравните власти и д-р Кунчев, който им е извършил втори скрининг. Беш мобилизиран екип на болница „Света Марина.“. До хоспитализация не се стигна, тъй като те са здрави. Дадени са им инструкции как се спазва карантина. Тази мисия завърши успешно“, каза проф. Мутафчийски. „Нямаме нито един потвърден случай на коронавирус. Има 10-15 000 случая, които не са потвърдени“, заключи началникът на ВМА.

Коментари

Новини Варна