IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
08:41 | 15 март 2020
Обновен: 14:26 | 20 април 2024

На този ден във Варна – 15 март 1914 г.

Кметът Александър Василев взема мерки за превенция срещу холерата

По материала работи: Слав Велев
Наставления и мерки за предпазване от холера. Гр. Варна, 31 юли 1893 год. Варненски окръжен хигиеничен съвет след обсъждането на въпроса за защита от холерна епидемия, уведомява население за взетите решения за предпазни мерки във Варненско окръжие.

В наши дни тази болест е практически унищожена в Европа, но в миналото била истински бич за хората, който не подминавал и Варна. На всички ни е известно, че по време на Кримската война над  5 хиляди френски войници умрели във Варна от холера, но малко хора знаят, че след Междусъюзническата война градът ни също не бил пощаден от болестта. Това принудило на следващата година кметът Александър Василев да вземе мерки, за да предотврати нова епидемия. С тази цел той издава на 15 март 1914 г. заповед №181, публикувана във „Варненски общински вестник“:

 

„Пред вид, че миналата година в града имаше холера, че с настъпването на лятото болестта вероятно ще се появи, че разпространяването й става главно чрез изпражненията и отделенията на болните, че холерните ембриони намерват храна и живеят в пръстта, водата и др., от гдето лесно могат да се пренесат на човека. Заповедвам:

 

До 15 април т. г. всички граждани се задължават да дезинфекцират нуждничните и помийните ями по един от следующите начини:

 

1. С негасена вар, като да се направи пресно варно млеко в пропорция 1 към 4;

2. Раствор от зеления камък 5%;

3. Формалина едно кило на 20 кила вода удобен за промиване клозетите;

4. Карболова вода 5%;

5. Раствор от хлорна вар 100 %;

 

След извършване на дезинфекцията всички требва да си изчистят ямите. Замърсените дворища й улици требва да се дезинфекцират по същия начин.

 

Изпълнението на настоящата заповед възлагам на санитарните органи при поверената ми община и чрез господина градоначалника на всички полицейски органи в града. Нарушителите на настоящата ми заповед ще се глобяват, съгласно чл. 72 от закона за градските общини по съставените актове, или ще се дават под съд по чл. 49-2 п. 7 и 9 от наказателния закон.“

 

МАРИЦА ГЪРДЕВА

 

Четете още:  На този ден във Варна - 14 март 1916 г.

                       На този ден във Варна - 13 март 1898 г.

                       На този ден във Варна – 12 март 1903 г.       

                       На този ден във Варна - 11 март 1909 г.

                       На този ден във Варна – 10 март 1922 г.       

                        

 

Коментари

Новини Варна