IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
15:25 | 21 октомври 2020
Обновен: 15:46 | 15 април 2024

Район „Одесос“ празнува на 23-ти октомври

Заради ковид без тържества, но с книга

По материала работи: Слав Велев
Георги Недев, кмет на р-н "Одесос"; Снимка: Черно море/АРХИВ

На 23-ти октомври район „Одесос“ ще отбележи деветия си официален празник. “За съжаление при особената ситуация тази година няма да можем да поздравим нашите съграждани с традиционния концерт „Талантите нямат възраст“, както и ще се лишим от много събития като напр. „Отворена администрация“, детското тържество на сцена „Раковина“ и др.”, отбелязват от районното кметство.

 

Не е пропуснато обаче издаването на деветата поред книжка с фрагмент от историята на района. Тази година тя е посветена на създаването и развитието на банките и банковото дело до национализацията на кредитните институции след преврата на 9-и септември 1944 г. Тя включва кратка информация за развитието на стопанското дело във Варна, довело до оформянето на града като търговски център, а оттам и до нуждата от капитали, създаването на първата банка и следващите, с кредити от които са построени емблематични сгради за Варна като градския театър, Морските бани и др.

 

“Ще ни липсва празничната атмосфера, създавана осем поредни години на този ден от прекрасния представителен духов оркестър на ВМС преди концерта, но вярваме, че догодина трудното ще е останало само лош спомен”, категорични са от кметство “Одесос”.

 

Припомняме, че през 2012 г. датата 23 октомври, считана като начало на местното самоуправление в града, бе определена от Общинския съвет за официален празник на „Одесос”. През 1878 г. в териториалните граници на днешния район „Одесос” са назначени първите български административни и съдебни власти-Временен градски съвет, Окръжен управителен съвет и Окръжен съдебен съвет.

 

„Честит ни празник, скъпи жители на „Одесос“ и на всички, които сте свързани с него! Пожелавам ви здраве, кураж и вяра, и с надеждата догодина да се поздравим отново в голямата зала на Фестивалния и конгресен център“, се казва в празнично обръщение на районния кмет Георги Недев.


Черно море
 

Коментари

Новини Варна