Задействат кризисен план за защита правата на децата при събаряне на къщи
Идеята е да се обединят усилията на всички институции, имащи отношение към проблема
Публикувана: 27 Jul 2016 | 14:09

 

При евентуално събаряне на незаконни постройки да се задейства кризисен план за защита правата на децата. Във връзка с това да бъде създадена комисия, която да координира усилията на всички институции и неправителствени организации, имащи отношение към останалите без дом семейства. Около това мнение се обединиха днес съветниците от постоянната комисия по социални дейности и жилищна политика към Общинския съвет във Варна.

 

Поводът бе депозирано писмо от изпълнителния директор на Националната мрежа за деца Георги Богданов, в което се изисква ясна информация и план за действие при планирано принудително премахване на постройки в кв. „Максуда“.  Писмото бе насочено за отговор към общинската администрация.

 

Идеята е кризисният план да обединява усилията на институции като Агенцията за социално подпомагане, отделите за закрила на детето, на неправителствените организации и общината в защита правата на децата, поясни председателят на комисията д-р Лидия Маринова. Тя припомни, че община Варна се е справи много добре при миналогодишното събаряне на незаконни постройки в „Максуда“, след което общинските социални служби се погрижиха за временното настаняване 180 души, останали без подслон.

Много е важно с такива хора да се работи индивидуално, за да бъдат насочени към полезни за тях поприща, добави д-р Маринова.

 

Съветниците напомниха също, че при евентуално събаряне на незаконни постройки няма да се толерира настаняване в палатки и саморъчно направени убежища. Освен това държавата няма задължение да строи нови жилища на останалите без дом.

 

Засега не се предвижда премахване на сгради, но община Варна и нейните партньори трябва да имат готовност за действие при подобни ситуации, бе мнението на съветниците от социалната комисия.

Ставри Таргов

Коментари ( 0 )