IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Община Варна
16:38 | 7 февруари 2019
Обновен: 17:31 | 17 април 2024

IV микрорайон във „Владиславово“ става „Бевърли Хилс“ на Варна (СНИМКИ)

До пролетта приключва облагородяването на междублоковите пространства

По материала работи: Борис Проданов
IV микрорайон във „Владиславово“ става „Бевърли Хилс“ на Варна (СНИМКИ)

Облагородяването на IV микрорайон в район „Владислав Варненчик“ върви с бързи темпове. Ремонтните дейности са на стойност над 11 млн. лв. – около 8 млн. лв. са по ОП „Региони в растеж“, над 3 млн. лв. са инвестиция от общината. Реновирането включва подмяна на подземната инфраструктура – канализация и водопроводи, направа на улична, алейна мрежа, детски и спортни площадки, кътове за отдих, паркинги. Първата копка беше направена в средата на декември м.г., а сега работата по проекта буквално е на финалната права.

 

„Това е най-големият проект на община Варна по „Региони в растеж“ – каза за Медийна група „Черно море“ районният кмет Николай Костадинов. – Към този момент 2/3 от подземните комуникации са сменени и в северната зона на микрорайона се работи по надземната част. Смея да твърдя, че се получава доста добре – точно така, както си го представях. На места тротоари дори липсваха, например на ул. „Янко Мустаков“. Изграждат се нови детски площадки. Новото озеленяване е с поливни системи. Всичко това го прави едно от най-европейските места на Варна.“

 

Николай Костадинов добави, че паркоместа се правят където е възможно, на достъпните по УПИ зони. До блок 408 се правят нови 60, по протежението на бул. „Константин и Фружин“, където преди е имало проблеми със снегопочистването, сега се правят места за успоредно паркиране.

„Строителите обещават, че до края на април ще приключат всички дейности по реновирането на IV микрорайон. Реално срокът е до края на юни, но това включва и приемно-предавателния протокол. Като гледам размаха на ремонтните работи – убеден съм, че още за празника на района – 21 май, ще можем да се зарадваме на новата придобивка“, добави Костадинов.

В IV микрорайон ще се строи и новия спортен комплекс на „Владиславово“. Финансирането е на стойност над 7,2 млн. лв. Комплексът ще разполага с игрища за футбол, за волейбол и баскетбол, тенис. Поанта е покритата многофункционална зала с размери на игрище за хандбал, в която ще могат да се практикуват и други спортове. 

На територията на IV микрорайон е и сградата на реновираното І основно училище. В момента строителните работи приключват с поставянето на тротоарите. Пак там предстои основен ремонт на читалище „П. Р. Славейков 1928“. Този проект е на фаза обявяване на обществената поръчка и начало на строителните работи. В него ще бъдат инвестирани близо 600 000 лв.

Така буквално за броени месеци IV микрорайон на район „Владислав Варненчик“ се превръща в своеобразен „Бевърли Хилс“ на морската столица.

 

Борис Проданов

Снимки Пламен Гутинов

 

Още по темата: Влагат над 11 млн. лв. за модернизация на IV микрорайон във „Владиславово“

Коментари

Новини Варна