IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Община Варна
12:59 | 9 август 2019
Обновен: 06:11 | 7 април 2024

Община Варна запазва високия си кредитен рейтинг

Факторите са финансовата стабилност на общината, значителният размер на инвестициите, благоприятната демографска перспектива

По материала работи: Пламен Янков
Община Варна запазва високия си кредитен рейтинг

Община Варна запазва високия си кредитен рейтинг и през 2019 г.   Той остава BBB със стабилна перспектива и е равен с държавния, стана ясно на днешното заседание на ПК „Финанси и бюджет“, на което беше приет отчетът на пбщинския бюджет за 2018 г. и беше представено изпълнението на приходите и разходите за първите шест месеца на годината.
 

Факторите, довели до запазване на добрия рейтинг, са финансовата стабилност на общината, значителният размер на инвестициите, благоприятната демографска перспектива. Българската агенция по кредитен рейтинг е взела под внимание също нивото на безработица – 2.8%, което е най-ниското   за последните 10 години. На оценката е повлиял и фактът, че Община Варна няколко поредни години няма просрочени задължения.
 

Потвърденият рейтинг е признание за добрата работа на местната администрация. Той е резултат и от последователната ни финансова политика, изтъкна пред съветниците Стефка Господинова, директор на дирекция „Финанси и бюджет” в Община Варна.
 

Първоначалната макрорамка на бюджета за 2019 г., приета от Общинския съвет, бе в размер на 406,7 млн. лева. В резултат на корекции във взаимоотношенията с централния бюджет и получени трансфери от ресорните министерства уточненият план към края на първото полугодие възлиза на 412,7 млн. лева.
 

Отчетът на приходите от държавни и местни дейности към 30 юни 2019 г. е в размер на 149,7 млн. лева. Реално постъпленията в местната хазна възлизат на 217,1 млн. лева. Отчита се увеличение на събираемостта на голяма част от местните данъци.   При планирани за годината имуществени и други данъци в размер на 81,2 млн. лв. отчетът към края на първите шест месеца е в размер на 48 млн. лева, или 59% изпълнение от годишния план. Спрямо същия период на миналата година са събрани с 2,1 млн. повече приходи. Ръст от 1,2 млн. лева има и при неданъчните приходи. През първото полугодие на годината в хазната са постъпили общо 36 млн. лева от общински такси, глоби, собственост и др.
 

Отчетът на разходите по бюджета за първото полугодие на 2019 г. е в размер на 149,7 млн. лева. Най-голям е относителният дял на функция „Образование“ – 38%, следван от „БКС – Инженерна инфраструктура“ – 30%.   

 

Коментари

Новини Варна