Ще усвояваме още 161 млн. лв. от ЕС за развитие на Варна
Проектите ще се реализират до 2023 г.
Публикувана: 19 Dec 2019 | 15:25

Варна ще кандидатства за още 161 млн. лв. по линия на европейски програми. Парите ще са модернизацията на града. Това стана ясно на първото заседание на постоянната комисия по европейски въпроси и международно сътрудничество към Общинския съвет.

 

Във връзка с това бе одобрено изменение на интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Варна 2014 – 2020 г. В него се залагат различни европроекти, които трябва да бъдат реализирани до 2023 г. Сред тях има и такива – за рибарското пристанище „Карантината“ например, които вече се изпълняват.

 

Заложени са също проекти за паркинг с 300 места на бул. „Христо Ботев“, покрит пазар в кв.“Чайка“,  саниране на 24 сгради в „Аспарухово“, Одесос“ и „Приморски“, закрит плувен басейн в „Аспарухово“, Център за ветроходни спортове на Четвърта буна, Център за временно настаняване с 60 места в бившите казарми до голям хипермаркет, експониране на археологическите находки на ул. „Цар Симеон“ и други.

 

За повечето от тях ще се кандидатства тепърва за финансиране от ЕС.

 

Така общият бюджет на интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Варна 2014 – 2020 г. ще надхвърли 846 млн.лв., стана ясно още на заседанието на комисията.

 

Ставри Таргов

Коментари ( 0 )