IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Община Варна
16:57 | 1 юли 2020
Обновен: 16:08 | 4 март 2024

Община Варна запазва висок кредитен рейтинг

В доклада се посочва нулевото ниво на просрочените задължения към края на 2019 г. и на февруари 2020 г.

По материала работи: Ставри Таргов
Община Варна запазва висок кредитен рейтинг

Българската агенция за кредитен рейтинг /БАКР/ потвърди и тази година кредитния рейтинг на град Варна: дългосрочен - /ВВВ/ перспектива: стабилна, краткосрочен - /А-3/ перспектива: стабилна.

 

Той е ограничен от рейтинга на държавата и не може да бъде по-висок от него. Анализът на БАКР е направен в условията на пандемията от Covid – 19. Рейтинговият комитет е заседавал на 28-ми май т. г., като детайлно са анализирани предходната 2019 година, както и развитието на икономическите процеси в страната в контекста на пандемията.

 

Отбелязано е положителното финансово развитие на Община Варна, мащабната капиталова програма, липсата на просрочени задължения, сравнително високата събираемост на основните данъчни пера, по-висок дял на трудоспособното население в общината в сравнение със средното за страната.
 

В доклада се посочва, че община Варна се характеризира с нулево ниво на просрочените задължения към края на 2019 г. и към края на февруари 2020 г. Инвестициите в образованието са неколкократно по-високи в сравнение с предходни години.

 

През миналата година община Варна е финансирала капиталовата си програма като цяло с 41,3% средства по европейски програми. Общият й размер възлиза на 152,5 млн. лв., което представлява повишение с 33,4% спрямо предходната 2018 година.
 
БАКР е третата пълноправна рейтингова агенция в ЕС, регистрирана съгласно регламент на Европейския парламент и на Съвета на Европа.

 

Присъдените от нея рейтинги важат в целия ЕС и са изцяло равнопоставени с тези на останалите агенции, признати от Европейския орган за ценни книжа и пазари.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна