IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Община Варна
14:35 | 6 юли 2020
Обновен: 01:51 | 19 април 2024

Ремонтът на тръбопровода под Варненското езеро се очаква да приключи до края на юли

Доставени са 260 метра нови тръби, които са от полиетилен с висока плътност

По материала работи: Ставри Таргов
Ремонтът на тръбопровода под Варненското езеро се очаква да приключи до края на юли

Подмяната на авариралия тръбопровод за отпадни води под Варненското езеро се очаква да приключи до края на месеца.

 

Това стана ясно на днешното заседание на ПК „Опазване и възпроизводство на околната среда“ към Общинския съвет, на което съветниците бяха запознати с напредъка на ремонтните дейности, свързани със скъсания тръбопровод.

 

Доставени са 260 метра нови тръби, които са от полиетилен с висока плътност и с външен диаметър 500 милиметра. До момента са извършени съответните заварки и са отлети утежнители.

 

„Предстои през тази седмица да бъдат извършени хидравлични проби на тръбите, както и изпитания за водоплътност на участъците, които са подготвени за потапяне“, съобщи зам.-кметът на община Варна инж. Христо Иванов.

 

Успоредно с това се прокопава мястото, на което ще бъдат положени тръбите. „100% е изпълнено прокопаването с необходимата дълбочина на ската, който е от страната на КПС „Аспарухово“, до фартватера. Изпълнено е и прокопаването извън фартватера от северната страна, като изкопите са в окончателния им вид“, поясни инж. Иванов.

 

Той уточни, че през тази седмица предстои да започне удълбочаването на първи канал на Варненското езеро. „Очакванията са в рамките на 4-5 дни след започване на работа от страна на ДП „Пристанищна инфраструктура“ нивото на канала да бъде прокопано до минус 14 метра.

 

След това фирмата подизпълнител „Хидроремонт“ ще продължи удълбочаването до котата от минус 21-22 метра, като се предвижда дейностите да бъдат извършени в рамките на 10-ина дни“, добави зам.-кметът. „Ще направим всичко възможно до края на месеца да бъде изпълнено свързването на тръбите“, каза още инж. Иванов.

 

На заседанието на комисията присъства и директорът на “ВиК – Варна” Валентин Вълканов, който направи ретроспекция на случилото се с тръбопровода. По думите му, ако тръбата е била положена на 22 метра под морското равнище, нямаше да се стигне до инцидента.

 

Той е категоричен, че няма екологична катастрофа във Варненското езеро. „Показателите на водата на мястото на скъсаната тръба са като в останалата част на езерото. Измирането на риба няма връзка с дефектиралия тръбопровод“, каза още Вълканов. По данни на ВиК Варна в момента отпадъчните води преминават през механично пречистване.

 

Черно море

Коментари

Allorbmof ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
Allorbmof ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
Allorbmof ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
Allorbmof ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна