IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Община Варна
16:33 | 10 юли 2020
Обновен: 20:58 | 22 април 2024

Започна изграждането на Център за подкрепа на лица с увреждания във Варна

Той ще започне да функционира през октомври

По материала работи: Ставри Таргов
Започна изграждането на Център за подкрепа на лица с увреждания във Варна

Изграждането на Център за подкрепа на лица с увреждания, включително и на такива с тежки множествени увреждания, стартира днес във Варна.

 

Социалното заведение в кв. „Аспарухово“ предоставя услуги в четири основни направления – дневна грижа; мобилна работа и почасови услуги; подкрепа за роднини и близки в грижата за зависими членове на семейството и същевременно възстановяване на трудовата им заетост; както и 14-дневна заместваща грижа.
 

„Денонощната заместваща грижа в рамките на 14 дни е пилотна социална услуга за България – само 5 общини в страната ще я предлагат, като Варна е сред тях. Така ще позволим на семействата, полагащи грижи за хора с увреждания, да имат възможност да ги оставят на сигурно място, когато това се налага“, коментира Таня Василева, директор на общинската дирекция „Социални дейности“.

 

Тя допълни, че освен предоставяните дневни грижи, центърът ще осигурява мобилни услуги. „Екипите ще посещават в семейна среда потребителите, за да оказват необходимата подкрепа под формата на рехабилитация или социални консултации. Така ще бъдем в подкрепа както на хората с увреждания, така и на техните семейства“, каза тя.
 
Проектът се реализира чрез Европейския социален фонд, ОП „Развитие на човешките ресурси“. Общата стойност на дейностите възлиза на 999 957,00 лв., от който 849 964,00 осигурени от ЕС и 149 993,00 национално финансиране, като в тях влизат ремонт на помещения в бл. 11 и бл. 17 в кв. „Аспарухово“; закупуване на обзавеждане, оборудване и специализиран транспорт; възнаграждения на специалистите, предоставящи услугите.
 
Строително-ремонтните дейности се очаква да приключат до края на септември, а в началото на октомври ще започне предоставянето на услугите.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна