Комисията по култура одобри предложенията за почетни граждани на Варна
Взетото днес решение не е окончателно
Публикувана: 7 Aug 2020 | 16:11

Четири предложения за удостояване със званието „Почетен гражданин на Варна” бяха одобрени на днешното заседание на ПК „Култура и духовно развитие“ към Общински съвет – Варна. Съветниците подкрепиха номинациите на: проф. д-р Красимир Иванов, ректор на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна в периода 2012-2020г.; на актьора и директор на Народния театър „Иван Вазов” Мариус Донкин, който тази година навърши 70 г.; на доайена на варненското плуване и дългогодишен организатор на плувния маратон „Галата – Варна“ Надежда Парушева и на журналиста Николай Увалиев.

 

Взетото днес решение не е окончателно. Съгласно статута за удостояване с почетни звания и отличия на община Варна решението и цялата документация се представят в Председателския съвет на Общинския съвет. Финалното одобрение ще бъде направено от Общинския съвет на заседание следващата седмица.

 

Членовете на комисията одобриха също тазгодишните носители на почетни знаци. С почетен знак „За заслуги към Варна” – златен, ще бъдат удостоени Народно читалище „Васил Левски – 1945“ – Варна, Фолклорен ансамбъл „Варна“, един от най-изявените хорови диригенти в България и дългогодишен учител Янка Митева, както и проф. д-р инж. Румен Кишев, ръководител на Центъра по хидро- и аеродинамика във Варна.

 

По традиция званията и знаците се връчват на празника на Варна – 15 август.

 

„Почетен гражданин на Варна” е най-високото признание на обществеността на града. Званието се присъжда на български и чуждестранни граждани за техния изключителен принос и заслуги за развитието на общината.

 

Кратки биографии на личностите, предложени за удостояване със званието „Почетен гражданин“

 

Проф. д-р Красимир Иванов е български хирург и онколог, професор, доктор на медицинските науки, два последователни мандата ректор на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна в периода 2012 – 2020, изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна (до 2010). Учен с международен авторитет, има повече от 350 значими научни публикации. Почетен член е на българското, немското и румънското хирургично дружество доктор хонорис кауза на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. За значимия си принос в областта на медицинската наука и образование през 2020 г. той е удостоен с орден “Св. св. Кирил и Методий” огърлие.

 

Надежда Парушева е номинирана за половинвековния й принос към варненския спорт и заслугите й за издигането на авторитета и спортната слава на Варна. През последните близо две десетилетия тя отдава своя опит на плувците от Плувен спортен клуб „Черно море“ – многократен държавен отборен шампион през последните години. Носителка е на много отличия.

 

През 2020 г. Парушева празнува 80-ото издание на плувния маратон „Галата – Варна“, чийто организатор е още от 30-ото му провеждане през далечната 1970 г.

 

Мариус Донкин – актьор и директор на Народния театър „Иван Вазов“, родом от Варна. Има множество участия в български и чуждестранни телевизионни театрални и кинопродукции.

 

Известен е с участията си в над 20 филма – от първата си роля в „Петимата от Моби Дик“ през най-значимото си актьорско постижение в ролята на Цар Симеон Велики в телевизионния сериал „Златният век“, до последния образ във филма „Законът на българина“. Създател е на фестивала за моноспектакли „Под звездите“ във Варна.

 

Николай Увалиев е журналист с голям принос в популяризирането на древната българска, и в частност варненска, култура и история. Носител е на множество награди за изследователската си дейност върху идентичността на българите.

 

Николай Увалиев създава през 1991 г. мрежата за сънародниците ни у нас и в чужбина „Паметта на българите“, където осъществява първата виртуална библиотека от книги под същото наименование. Оттогава в този своеобразен интернет портал са публикувани повече от 3600 статии на български и чуждестранни учени.

 

Черно море

Коментари ( 0 )