IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Община Варна
15:33 | 14 август 2020
Обновен: 10:54 | 23 април 2024

Ден на отворените врати в Обсерваторията за празника на Варна

За желаещите ще има и астрономически кръстословици с награди

По материала работи: Ставри Таргов
Ден на отворените врати в Обсерваторията за празника на Варна

За празника на Варна – 15-ти август, Народната астрономическа обсерватория и Планетариум „Н. Коперник“ организира „Ден на отворените врати“.

 

Програмата включва няколко прояви:

 

Демонстрации на звездното небе в залата на планетариума - за посетителите ще се покажат три 30-минутни демонстрации на летните съзвездия, легендите за митичните герои, които тези съзвездия изобразяват, видимите движения на небесните светила и ориентирането по звездното небе.

 

Представленията са съответно от 15:00 – 15:30 ч.; представление от 16:30 – 17:00 ч.; представление: 18:00 – 18:30 ч.

 

Място на провеждане - звездната зала. Предвид противоепидемиологичните мерки за всяко от представленията в залата на планетариума ще се допускат не повече от 40 души, като задължително трябва да спазва дистанция от 1.5 м.
 

Станете астрономи любители – от 15 ч. до 20 ч. Ученици, обучаващи се в курсовете по астрономия, ще покажат как се работи с подвижна звездна карта и как се насочва и фокусира телескоп.

 

За желаещите ще има и астрономически кръстословици с награди. Ще бъдат показани експонатите от изложба, а посетителите ще имат възможността да се срещнат и да разговарят с медалисти от Националната и Международната олимпиада по астрономия, с ученици, занимаващи се с наблюдения на метеори, променливи звезди, астрофотография.

 

Ще могат да се видят презентации за наблюдателни експедиции и школи, за астрономически конференции, за образователните проекти, конкурси и състезания в страната и чужбина, в които участват кръжочниците. Място на провеждане – експозиционната площ около звездната зала.
 

Наблюдения с телескоп – от 15 ч. до 16 ч.Наблюдение на Слънцето – проектиране на слънчевото изображение върху хартиен екран, наблюдение на протуберанси с телескоп през филтър. Място на провеждане – пред обсерваторията.

 

20:30 – 22 ч. – Наблюдение с телескоп на Юпитер с Галилеевите спътници, Сатурн с неговите пръстени, някои двойни звезди и звездни купове.

 

Място на провеждане - стълбищната площадка пред входа на централния плаж.

 

Наблюденията ще се проведат само при ясно време. Всички прояви са с вход свободен.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна