9 училища във Варна започват работа с Chromebook
Учебният процес ще бъде организиран по модела “1:1” , при който всеки ученик и учител ще има свое електронно устройство и свързан към него персонален профил
Публикувана: 29 Sep 2020 | 13:22

Над 250 деца и младежи в девет училища във Варна ще учат със свое персонално образователно устройство Chromebook през новата учебна година, а над 80 учители ще се обучат, за да повишат своите дигитални умения.

 

Това стана възможно след реализиране на съвместна инициатива между общинската дирекция "Образование и младежки дейности", и Центъра за творческо обучение - партньор на ACER за образованието и единствен официален партньор на Google за образованието в България.

 

Проектът се реализира с финансовата помощ на Община Варна и е част от инициативата „Варна – Град на Знанието“.
 
Учебният процес ще бъде организиран по модела “1:1” (“Едно към едно”), при който всеки ученик и учител ще има свое електронно устройство и свързан към него персонален профил. 1:1 се прилага в десетки държави по света, като в страните САЩ, Великобритания, Белгия, Нидерландия, Люксембург, Финландия, Швеция, Дания и Норвегия моделът е масов и доминира. Моделът е нов за България и към 2020 г. го прилагат 11 паралелки в 8 училища.
 

Във Варна моделът ще се реализира в ОУ “Йордан Йовков”, ОУ "П.Р.Славейков", ОУ “Захари Стоянов”, 7 СУ “Найден Геров”, ОУ “Панайот Волов”, МГ “Д-р Петър Берон”, Първа езикова гимназия, ІV ЕГ „Фредерик Жолио - Кюри“, ГПЧЕ „Йоан Екзарх“.

 

С въвеждането на “1:1”, училищата, които вече използват съвременните облачни технологии, предоставени безплатно от Google за образованието, ще надградят своята технологична грамотност.

 

Устройствата Chromebook са специфични с това, че всички техни функции могат да се управляват от разстояние, за тях няма вируси и са подходящи за развиването на ключовите компетентности на ученици и учители.

 

Черно море

Още от: Община Варна

Коментари ( 0 )