IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Община Варна
10:25 | 30 септември 2020
Обновен: 21:02 | 22 април 2024

Младежи от Варна ще се учат как да разпознават фалшивите новини и езика на омразата

Според индекса за медийна грамотност България е сред най-уязвимите страни

По материала работи: Ставри Таргов
Младежи от Варна ще се учат как да разпознават фалшивите новини и езика на омразата

Днес, 30.09.2020 г. стартира обучение на тема: „Повишаване на медийната грамотност на младежите от град Варна“ с участието на 24 младежи от гимназиален етап на възраст от 15 до 19 години.

 

Обучението се организира от Сдружение „Моят град“ в партньорство с Регионален телевизионен център - Варна.

 

Причината за избраната тема е, че според Индекса за медийна грамотност България е сред най-уязвимите страни към негативното влияние на фалшиви новини и феномена „пост-истина“.
 

 

Решението на този проблем е повишаване на медийната грамотност чрез изграждане на критично мислене сред младежите, свързано с умението да се преценява всяка информация в интернет пространството критично и независимо и да се разпознават фалшивите новини и феномена „пост-истина“.
    

 

Според организаторите на инициативата, обучението се очертава като най-доброто решение за справяне с този проблем, тъй-като критичният прочит на информацията е умение, което се научава.
                   

 

Обучение „Повишаване на медийната грамотност на младежите от град Варна“ ще протече в три модула  в залите на Регионален телевизионен център -Варна със следната тематика:

 

Как се създават новините в националните медии?

 

Как да разпознаем фалшивите новини и феномена „пост-истина“?

 

Как да се справим с натиска от невярна и подвеждаща информация в заобикалящата ни дигитална среда.

 

Практическата част от обучението в залите на РТВЦ - Варна, има за цел и създаване на умения за говорене пред аудитория и видео-операторство.

 

Младежите ще влязат в ролята на водещи, ще седнат на местата на реалните водещи на предавания, ще четат ауто кю, ще снимат с видеотехника и ще се запознаят от първо лице с етапите на работа в една национална медия. За пътя на една новина от нейния подател до  излъчването и в ефир.

 

За получените знания и умения от проведеното обучение, младежите ще получат сертификат Youthpass.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна