Варненско читалище става модерен морски образователен център
Идеята е той да събира млади хора с интерес към морските науки
Публикувана: 30 Sep 2020 | 15:49

В читалище в кв. „Галата“ ще бъде обособен модерен морски образователен център за деца и ученици, стана ясно на пресконференция в Областния информационен център - Варна.

 

Новата инвестиция е част от европроект. Той се финансира от Програмата за морско дело и рибарство 2014 - 2020г. чрез Местна инициативна рибарска група „Варна, район Аспарухово-Белослав-Аксаково“.

 

Бюджетът на проекта е 382 676, 57 лв. без ДДС, 100% безвъзмездна финансова помощ. Бенефициент е община Варна, район „Аспарухово“.

 

Морският образователен център ще бъде разположен на първия етаж в Народно читалище „Васил Левски- 1927“ в кв. „Галата“. Идеята е той да събира млади хора с интерес към морските науки. Капацитетът му ще бъде 10 места.

 

Децата, които ще го посещават, ще бъдат подбирани от ръководството на читалището, обясни Росица Борисова – ръководител на проекта. С европейските средства ще бъде направен ремонт на фасадата на читалището, всички зали и помещения ще бъдат обновени.

 

Ще бъдат доставени обзавеждане и компютърно оборудване за морския център, ще се осигури достъпна среда за хора в неравностойно положение.

 

Предстои реновиране на концертната зала, сцената и балкона, санитарните възли. Предвидени са подмяна на осветлението и вратите и полагане на нови настилки.

 

През септември е избрана фирма изпълнител и строително-монтажните дейности вече са започнали. Очаква се те да приключат в края на тази година, а морският образователен център да отвори врати в началото на 2021 г.

 

Черно море

 

Коментари ( 0 )