IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Община Варна
15:49 | 30 септември 2020
Обновен: 17:22 | 26 март 2024

Варненско читалище става модерен морски образователен център

Идеята е той да събира млади хора с интерес към морските науки

По материала работи: Ставри Таргов
Варненско читалище става модерен морски образователен център

В читалище в кв. „Галата“ ще бъде обособен модерен морски образователен център за деца и ученици, стана ясно на пресконференция в Областния информационен център - Варна.

 

Новата инвестиция е част от европроект. Той се финансира от Програмата за морско дело и рибарство 2014 - 2020г. чрез Местна инициативна рибарска група „Варна, район Аспарухово-Белослав-Аксаково“.

 

Бюджетът на проекта е 382 676, 57 лв. без ДДС, 100% безвъзмездна финансова помощ. Бенефициент е община Варна, район „Аспарухово“.

 

Морският образователен център ще бъде разположен на първия етаж в Народно читалище „Васил Левски- 1927“ в кв. „Галата“. Идеята е той да събира млади хора с интерес към морските науки. Капацитетът му ще бъде 10 места.

 

Децата, които ще го посещават, ще бъдат подбирани от ръководството на читалището, обясни Росица Борисова – ръководител на проекта. С европейските средства ще бъде направен ремонт на фасадата на читалището, всички зали и помещения ще бъдат обновени.

 

Ще бъдат доставени обзавеждане и компютърно оборудване за морския център, ще се осигури достъпна среда за хора в неравностойно положение.

 

Предстои реновиране на концертната зала, сцената и балкона, санитарните възли. Предвидени са подмяна на осветлението и вратите и полагане на нови настилки.

 

През септември е избрана фирма изпълнител и строително-монтажните дейности вече са започнали. Очаква се те да приключат в края на тази година, а морският образователен център да отвори врати в началото на 2021 г.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна