Австралия обяви война на бездомните котки
За година 2 млн. писани трябва да бъдат убити
Публикувана: 27 Apr 2019 | 21:45
Те са сладки, те са пухкави… и са обществен враг номер едно в Австралия, съобщава Си Ен Ен. Страната е във война с безпризорните и подивели котки. До 2020 година правителството планира да убие близо 2 милиона безстопанствени животни, което е едва малък процент от цялата котешка популация на континента, която по последни изчисления е близо 6 милиона.
 
В някои щати мерките вече са в сила. В североизточния щат Куинсланд е обявена награда от 10 долара за всеки котешки „скалп“ – политика спрямо животните, която организацията за защита на правата на животните ПЕТА обяви за „жестока“.
 
Проблемът с подивелите и безстопанствени котки не съществува само в Австралия. В съседна Нова Зеландия известен природозащитник предложи „бъдеще без котки“ – като популацията и на домашните, и на подивелите котки строго да се контролира.
 
Причината – котките, особено безстопанствените и подивелите, са убийци и застрашават местната фауна. Първата котка пристига в Австралия в началото на 17-ти век на борда на първия кораб със заселници. От този момент броят на този вид застрашително се увеличава и в един момент покрива около 99,8 процента от територията на страната.
 
Въпреки че подивелите котки са от същия вид като домашните си събратя, те живеят на свобода и им се налага да ловуват, за да оцеляват. Това вреди на местната фауна, тъй като голяма част от местните дребни видове, вече са на изчезване. Според изчисленията на експерти поне 20 вида от австралийската фауна вече са застрашени и то именно заради набезите на дивите котки.
 
БГНЕС

Коментари ( 0 )