Недоспиването влияе лошо на сърцето
Най-страдащи са бедните
Публикувана: 23 Nov 2019 | 15:04

Учени от Института за социална и превантивна медицина към университета в Лозана, Швейцария, заключиха, че недоспиването предизвиква сърдечна недостатъчност особено сред хората, чиито семейства са с ниски доходи, съобщава Юрик алърт.

 

Изследването обхванало 111 205 доброволци в 4 европейски страни. Социално-икономическият им статус бил определен като нисък, среден или висок. Данни за инсулти и исхемична болест на сърцето били получени от медицинските им досиета и други източници.


Участниците разкрили каква е средната продължителност на съня им. Въз основа на тази информация те били разделени на три групи - нормален сън с продължителност 6-8,5 часа в денонощието, кратък сън - по-малко от 6 часа, и дълъг сън - над 8,5 часа, пише БТА.

 

Оказало се, че краткият сън обяснява 13,4 процента от случаите на исхемична болест на сърцето у мъжете с нисък социално-икономически статус. Те са принудени да работят на смени или на няколко места и освен това живеят в среда, за коята са характерни силният шум и стрес.

 

dnes.bg

 

Прочетете още: Мъж нахлу с автомат в училище, обезвреди го физкултурникът

Коментари ( 0 )