Защо измамническите имейли са толкова нескопосани
Те често са написани на развален английски (български)
Публикувана: 1 Jan 2020 | 12:19

Ако знаете какво да гледате, изобщо не е трудно да разпознаете измамните имейли. Те често са написани на развален английски (български) и може дори да съдържат една или друга версия на клишето за закъсалия нигерийски принц - с което интернет се шегува от години.

 

Ще си помислите, че сценарият е изчерпан, но днешните проучвания сочат, че това далеч не е вярно. Парадоксално, колкото повече хора го разпознават, толкова по-ефективно действа.

 

През 2012 г. Мicrosoft Research публикува изследване, което установява защо измами от типа на тези с нигерийския принц са толкова устойчиви с годините. Те откриват, че причината е именно тяхната популярност. Тъй като голяма част от интернет потребителите e обучена да разпознава измамата, малката част, която отговаря, е по-склонна да пренебрегне предупредителните сигнали и да изпрати пари.

 

Докато един по-изпипан имейл може да привлече вниманието на повече хора, много от тях ще са „фалшиви положителни" - които ще преустановят контакта с измамниците преди да изпратят пари. А един отвсякъде очевиден имейл стеснява набора от отговарящи до най-най-наивните индивиди - точно тези, които измамниците търсят.

 

Когато получите имейл от някой представител на нигерийското кралско семейство или подобен персонаж, който ви иска пари, най-доброто, което можете да направите е да го запратите, където му е мястото - в „Кошче". Но авторът на цитираното изследване има по-различно предложение - като се заиграете с тях и им изгубите колкото е възможно повече време. Ако ви е интересно как - гледайте тази невероятно забавна TED презентация.

 

Mental Floss

 

Прочетете още: Честита 7524 г. според Българския календар

Коментари ( 0 )