Ще се гласуват ли оставките? Поне две – в четвъртък
Освобождаването на главсека Маринов – на президентското бюро
Публикувана: 19 Sep 2018 | 9:57
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg

Дали в четвъртък парламентът ще разгледа оставката на вътрешния министър и назначаването на новия МВР шеф Младен Маринов не е ясно, тъй като президентът Румен Радев все още не е подписал указа за освобождаването му, макар от Президенството да уведомиха медиите, че документите по съгласувателната процедура вече са на бюрото на държавния глава.

 

Двете оставки на регионалния и транспортния министър обаче ще бъдат гласувани от Народното събрание.

 

Като точка първа за четвъртък в дневния ред на депутатите са посочени проекти на решения за персонални промени в Министерския съвет.

 

Този път предложенията са отделни за тримата министри и в тях се предлага Народното събрание да освободи Николай Нанков като регионален министър и да избере на поста Петя Аврамова, да освободи транспортния министър Ивайло Московски и да назначи Росен Желязков, както и Младен Маринов да смени вътрешния министър Валентин Радев.

 

"Ако днес бъде подписан указът за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар, утре ще бъдат гласувани и трите оставки. Ако не бъде подписан, ще бъдат разгледани само двете, които не са свързани с указ", обясни зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов.

 

Оставките на тримата министри заради пътния ад край Своге, който отне живота на 17 души, трябваше да бъдат разгледани още през миналата седмица.

 

Изненадващо обаче се оказа, че указът за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР  не е подписан от държавния глава и това отложи промените в кабинета.

 

Това забавяне породи напрежение между управляващите и президента. Държавният глава Румен Радев не подписва указа, тъй като смята, че не е спазен закона.

 

Според премиера Бойко Борисов пък съгласувателната процедура за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР е формална и няма нужда от съгласуване с президента.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари ( 0 )