Емил Радев: Кибератака срещу европейските избори би била удар срещу демокрацията
Публикувана: 17 Apr 2019 | 11:29

По време на последното пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург за настоящия мандат бе проведен дебат относно киберсигурността на предстоящите eвропейски избори в края на м. май. Участие в дебата взе българският евродепутат Емил Радев, който бе част от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

 

Емил Радев призова националните органи, които отговарят за сигурността на вота, да бъдат подготвени и да гарантират киберсигурността по време на изборния процес. Тези мерки според него следва да бъдат допълнени от усилия на европейско ниво чрез споделяне на информация за киберзаплахи и опит с тяхното спряване.  В този контекст той приветства наскоро проведената симулация, събрала на едно място представители на националните органи за киберсигурност, Европейския парламент, Европейската комисия и Европейската агенция за киберсигурност, и призова за извършването на такива симулации във всички държави-членки.

 

Тези мерки според Емил Радев са нужни, за да бъде гарантирано нормалното протичане на изборите за Европейски парламент, без тяхната легитимност да бъде поставена под въпрос заради кибератака преди или по време на вота. Той припомни, че в последните години са се случили редица кибератаки, ръководени както от държавни, така и от недържавни участници, по време на изборния процес в САЩ, Франция и други страни. „Тези атаки са предназначени да сътворят хаос и да попречат на нормалното протичане на най-демократичния процес, да подкопаят доверието в неговото изпълнение и резултат, да създадат усещането, че демокрацията е лесно уязвима – с един клик и тя може да бъде поставена на колене“, коментира българският представител в ЕП.

 

В заключение Емил Радев бе категоричен, че ако изборите дори в една държава-членка бъдат поставени под съмнение, изборите в целия ЕС също ще бъдат поставени под съмнение. „Това би била недопустима победа за тези, които искат да разделят ЕС и да отслабят неговата сила, и ние не трябва да го допускаме.“, зааяви той.

 

Коментари ( 0 )