IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
21:47 | 23 април 2019
Обновен: 19:41 | 12 април 2024

Йотова: Светът е на остър завой, не знаем какво ни очаква

Вицепрезидентът се включи в конференция за геополитика

По материала работи: Слав Велев
Йотова: Светът е на остър завой, не знаем какво ни очаква

Светът сякаш е на остър завой - не вижда и не знае какво ще изскочи, като го премине, не знаем с каква скорост да го вземем и какви ще бъдат последствията. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в конференция "Евро-векторите към геополитическия триъгълник САЩ - Китай - Русия" днес в София, организирана от Фондация "Фридрих Еберт" и Института за икономика и международни отношения.

 

Йотова отбеляза, че външната политика на ЕС не може да бъде отделяна от вътрешните политики и противоречия както в рамките на съюза, така и в самите държави членки. Днес хората определено не са доволни от своите правителства, в Брюксел виждат онази машина от бюрократи, която е далечна от техните проблеми и нужди, и отказват да разглеждат бъдещето на Европа сред останалите глобални участници, защото тази тема е още по-далеч от всекидневните потребности, коментира вицепрезидентът.

 

Чуват се все повече гласове, че няма нужда днес от обединена Европа и всяка държава може да се справя сама. "Единни в многообразието" трябваше да стане модел на света, но сега ЕС е модел на бюрокрация и липса на визии и визионери и тичане след кризи, посочи Йотова.

Забили носове в собствените си държави и съюз, не разбираме, че редица от проблемите ни идват отвън, и че с външните политики могат да се избегнат и да се решават много от вътрешните кризи, смята тя.

 

Сигурността, която очакват нашите граждани, означават смели действия по въпроса за миграцията, а цялата разнопосочност доведе до това, че този състав на ЕК нямаше куража да отстоява политиките за миграция, мандатът ще приключи без решение по общата политика за убежища, без решение за промяна на Дъблинското споразумение, посочи Йотова.

 

Според нея ЕС не само може, но трябва да бъде посредник на мира в Близкия изток. Европа обаче предпочете да стои като супервайзор и да наблюдава, коментира тя.

 

На тези европейски избори Европа ще си даде среща сама със себе си, коментира още Йотова. Според нея на тези избори Европа ще се радели не толкова на политически партии, на идеологии, колкото на тези, които искат да продължат европейския проект и тези, които искат той да бъде разрушен.

 

Този въпрос е първостепенен и за нас, силно вярвам, че българските граждани ще издържат своя изпит, посочи вицепрезидентът.

 

За съжаление европейската тема липсва на този етап от българската дискусия, а теми, като Европа като глобален играч не присъства по никакъв начин в обществения и публичен дебат в България, каза Илияна Йотова. Бих искала да говорим повече за глобалните въпроси, ние сме страна, която прави европейски политики, както го показа нашето председателство на Съвета на ЕС, пожела вицепрезидентът.

 

Тя се надява и след тези избори, в новия мандат да спрем да говорим за ЕС като Север и Юг, Изток и Запад, а да говорим като за единна цялост, за да предотвратим опасностите и предизвикателствата, които стоят пред нас, пише БТА.

 

Продължавам да смятам, че нашият общ европейски интерес е да се изправим пред предизвикателствата на света заедно, заяви още Йотова.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна